Foto: AFP/Scanpix

Palestīniešu organizācijas "Hamas" līderis Kaleds Mešāls piektdien pirmo reizi kopš došanās trimdā 1967. gadā ieradies palestīniešu teritorijā Gazā. Politiķis noskūpstījis Palestīnas zemi, tiklīdz izkāpis no automašīnas, vēsta raidsabiedrība "Sky New".

"Visi palestīnieši galu galā atgriezīsies savā dzimtenē. Kaleds Mešals atgriežas pēc uzvaras," "Sky News" citē "Hamas" veterānu Mahmudu al Zaharu.

Mešāls Gazā būs tikai 48 stundas, lai piedalītos masu pasākumos par godu "Hamas" 25 gadu dibināšanas gadadienai.Vizīte seko pamiera noslēgšanai, kas izbeidza pagājušajā mēnesī notikušo savstarpējo teritoriju apšaudi starp Izraēlu un Gazas joslas kaujiniekiem, svētku pasākumi tiek uzskatīti arī kā "uzvaras" svinības, ziņo "Sky News".

Gazā Mešāls ieradies pāri robežai no Ēģiptes. Vizītes laikā paredzēts apmeklēt "Hamas" dibinātāja Šeiha Ahmeda Jasina, kā arī Izraēlas gaisa triecienā novembrī nogalinātā militārā komandiera Ahmeda Džabari māju. Centrālais Mešala vizītes mērķis ir sestdien plānotā manifestācija Gazas pilsētā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sagaidāms, ka līderis runās par "Hamas" turpmāko stratēģiju pret Izraēlu. Tāpat sagaidāms, ka politiķis pieskarsies jautājumam par vienošanos ar palestīniešu partiju "Fatah", kuru "Hamas" ar spēku no Gazas padzina 2007. gadā pēc uzvaras vēlēšanās. "Fatah" tagad darbojas Rietumkrasta daļās.

Mešals arī slavēja Palestīnas pašpārvaldes vadītāju Mahmudu Abasu par to, ka novembrī ir panākta Palestīnas atzīšanas par ANO novērotājvalsti.

Kaleds Mešals ir dzimis Rietumkrastā 1956. gadā. Pēc Tuvo Austrumu kara 1967. gadā viņš pārcēlās uz Kuveitu, bet vēlāk uz Jordāniju, kur arī iesaistījās islāmistu kustībā "Hamas". Jordānijā Mešāls izdzīvoja Izraēlas rīkotā atentāta mēģinājumā. Pēc īslaicīga apcietinājuma aktīvistu izraidīja no valsts un viņš devās uz Kataru, skaidro BBC.

2004. gadā Mešāls kļuva par "Hamas" līderi trimdā. Organizāciju līderis vadīja no Damaskas, kamēr nemieru dēļ Sīriju šogad pameta. Tagad Mešāls uzturas Ēģiptē un Katarā.

"Hamas" ir dibināta 1987. gadā pēc pirmās palestīniešu sacelšanās sākšanās pret Izraēlas okupāciju Gazas joslā un Rietumkrastā. Saskaņā ar tās hartu, "Hamas" ir apņēmusies iznīcināt Izraēlu, bet organizācija arī ir piedāvājusi noslēgt desmit gadu pamieru apmaiņā pret Izraēlas aiziešanu no 1967. gadā okupētajām teritorijām, uzsver BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!