Afganistānas izlūkdienests aizturējis 50 cilvēkus, kas iesaistīti sazvērestībā, lai sabotētu Hamida Karzaji vadītās Afganistānas pagaidu valdības darbu, ceturtdien ziņoja Afganistānas oficiālie masu informācijas līdzekļi.
Aizturēto vidū ir arī trimdā dzīvojošajam kaujinieku vadonim Gulbudinam Hekmatijaram lojāli komandieri. Tomēr 25 no aizturētājiem jau ir atbrīvoti, pārējos nopratina.

"Šie cilvēki mēģināja panākt stāvokli, kad nevalda likums, liecina informācija, ko mēs esam saņēmuši no pagaidu valdības," aģentūrai AFP teica Afganistānas oficiālās informācijas aģentūras "Bakhtar" vadītājs Sultans Ahmads Bahīns.

Pēc Bahīna rīcībā esošajām ziņām, aizturēto vidū bijuši vietējie komandieri no Hekmatijara grupējuma "Hezb-i-Islami", taču viņu vidū neesot bijuši augsta ranga komandieri. "Daži no Hekmatijara vīriem bija atsūtīti šeit uz Kabulu, lai sabotētu valdības darbu," teica Aizsardzības ministrijas amatpersona Mirs Džans, nenorādot precīzu arestēto skaitu.

Hekmatijara partija pārstāv Afganistānā dominējošo puštunu grupējumu, savukārt lielākā daļa augsta ranga amatpersonu pagaidu valdībā, kas tika izveidota pēc "Taleban" režīma gāšanas, ir etniskie tadžiki.

Lielākā daļa Afganistānas tadžiku pieder pie grupējuma "Džamiat-i-Islami", kas ir ietekmīgākais grupējums Ziemeļu aliansē, kas kopš 1996.gada cīnījās pret talibu režīmu.

No 1979. līdz 1989.gadam "Džamiat-i-Islami" un "Hezb-i-Islami" cīnījās kopā pret padomju okupāciju, taču pēc tam šie grupējumi vērsās viens pret otru.

Hekmatijars, būdams islāma fundamentālists, tika uzskatīts par talibu radikālisma priekšteci. Kopš 1996.gada viņš dzīvojis trimdā Irānā, taču Teherāna nesen draudēja viņu izraidīt.

Hekmatijara pašreizējā atrašanās vieta nav zināma, taču aprīļa sākumā ziņu avoti Afganistānā informēja aģentūru AFP, ka viņš atgriezies Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!