Vairāk nekā 580 slīkoņu pirmdien izvilkti no Nigērijas komerciālās galvaspilsētas Lagosas kanāla pēc tam, kad cilvēku pūlis panikā metās bēgt svētdien sprādzienu dēļ armijas arsenālā, paziņoja aculiecinieki.
"Esmu saskaitījis vairāk nekā 580 līķus. Es meklēju savus bērnus, esmu šeit jau kopš agra rīta," aģentūrai AFP pastāstīja kāds vietējais iedzīvotājs.

AFP fotogrāfs notikuma vietā redzējis, kā glābēji izvelk no ūdens vairāk nekā 140 līķu.

Sprādzienos, kas svētdien notika Nigērijas armijas arsenālā valsts komerciālajā galvaspilsētā Lagosā, ir gājuši bojā vismaz 12 cilvēki, bet galīgais upuru skaits tiek prognozēts daudz lielāks, ziņoja viens no lielākajiem Nigērijas laikrakstiem.

Viens no laikraksta "Guardian" reportieriem redzēja ap 10 līķu tirgū, kas atrodas galveno kazarmu teritorijā Lagosas rajonā Ikedžā. No šī rajona ātrās palīdzības mašīnas veda uz slimnīcām desmitiem ievainoto. AFP fotogrāfs redzēja vienu nogalināto Ilupedžu rajonā.

Sprādzienus izraisīja ugunsgrēks, kas bija izcēlies ielas tirgū Ikedžas rajonā un neilgi pēc pulksten 18 (19 pēc Latvijas laika) pārsviedās uz galveno armijas arsenālu, kas atrodas blakus galvenajām armijas kazarmām. Dažas minūtes pēc tam atskanēja pirmais sprādziens, kas satricināja biroju ēku sienas un logus, un pēc 10 minūtēm sākās vesela sprādzienu virkne un pa pilsētu sāka lidot šāviņi.

Simtiem šāviņu nokrita dzīvojamos rajonos 30 kilometru rādiusā ap ugunsgrēka vietu, un naksnīgajās debesīs pacēlās milzīgas liesmu mēles.

Simtiem tūkstoši pilsētas iedzīvotāju panikā bēga no rajona ap kazarmām, kur notika lielākā daļa munīcijas eksploziju. "Ir iestājusies pilnīga panika. Viss ir liesmās. Viss deg," sacīja kāds datortehniķis.

Arsenāls atrodas Lagosā, kur dzīvo vairāk nekā 10 miljoni cilvēku.

Policijas preses sekretārs paziņoja AFP, ka daudz cilvēku var būt gājuši bojā kazarmās, kur mīt karavīri un viņu ģimenes, un to apkārtnē. "Mēs vēl nezinām upuru skaitu, bet tas būs liels," viņš piebilda.

Lagosas štata gubernators Bola Tinubu paziņoja iedzīvotājiem, ka sprādzienus izraisījis nejaušs ugunsgrēks, nevis militārs apvērsums, un valsts prezidents Oluseguns Obasandžo atrodas drošībā.

Galvaspilsētā Abudžā visas prezidenta rezidences ieejas un izejas bija slēgtas. Prezidents nedēļas nogalē uzturējās savā mājā Otā netālu no Lagosas un nāks klajā ar paziņojumu par notikušo, informēja amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!