Foto: stock.xchng
Kanādas rietumu piekrastē esošās Karalienes Šarlotes salas sestdienas vakarā satricināja spēcīga 7,7 ballu zemestrīce, izraisot potenciāli postošu Klusā okeāna cunami, kas jau sasniedzis ASV piederošās Havaju salas, paziņoja ASV Ģeoloģiskais dienests un Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs.

Zemestrīces epicentrs atradās daļēji zem kādas salas, bet lielākoties seklos ūdeņos 139 kilometrus uz dienvidiem no Masetas pilsētas. Tai sekoja daudzi pēcgrūdieni, no kuriem daži bija 4,6 magnitūdas stipri.

Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs sākumā bija paziņojis, ka neesot "postoša plaša cunami draudu", bet vēlāk izplatīja brīdinājumu, ka šī zemestrīce izraisījusi cunami un tas virzās uz Havaju salām. Brīdinājumā teikts, ka šis cunami "var nodarīt postu visu salu piekrastē Havaju štatā" un "ir nekavējoties jārīkojas, lai aizsargātu [cilvēku] dzīvības un īpašumu".

Honolulu telekanāls KITV ziņoja, ka ir gaidāms apmēram metru augsts vilnis, bet Kahului salu var skart vilnis ar augstumu līdz diviem metriem.

Pirmie cunami viļņi, kas sasniedza Havaju salas, bija apmēram metru augsti, tomēr Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centra ģeofiziķis Džerards Fraiers brīdināja, ka nākamie viļņi var būt daudz lielāki.

100 līdz 150 tūkstoši Havaju salu piekrastes iedzīvotāju tika aicināti evakuēties uz augstākām vietām.

Ārkārtas situāciju amatpersonas Kanādas Britu Kolumbijas provincē aicināja piekrastes zemienes rajonu iedzīvotājus gaidīt vietējo amatpersonu norādījumus un būt gataviem evakuēties uz augstākām vietām. Daļa šo iedzīvotāju jau ir evakuējušies.

Zemestrīce bija jūtama Britu Kolumbijas provinces ziemeļu vidienes rajonos.

Karalienes Šarlotes salās ir apmēram 5000 iedzīvotāju, no kuriem apmēram 45% ir haida tautības indiāņi. Arhipelāgā ir apmēram 150 salu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!