Lietuva šodien svin Valsts dienu, pieminot 767. gadskārtu kopš karaļa Mindauga kronēšanas.

Pusdienlaikā Viļņas Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils tiks uzvilkts Lietuvas karogs, bet pusstundu vēlāk Viļņas katedrālē tiks noturēta Svētā Mise.

Viļņā šai dienā paredzēts skrējiens ar Lietuvas vēsturiskajiem karogiem gar senajiem pilsētas aizsargmūriem.

Vakarā, tieši plkst. 21 pēc Lietuvas laika, lietuvieši visā valstī un citviet pasaulē atkal kopīgi dziedās savas tēvzemes himnu - Vinca Kudirkas 1898. gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu". Šāda tradīcija tika iedibināta 2009. gadā, kad valstī tika plaši svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade.

Tūlīt pēc tam Viļņas Valdnieku nama pagalmā sāksies XIX gadsimta itāļu komponista Amilkāres Ponkjelli operas "Lietuvieši" iestudējuma pirmizrāde.

Ar valdnieka Mindauga vārdu pieņemts saistīt Lietuvas valstiskuma sākumu XIII gadsimtā. 1253. gada 6. jūlijā ar Romas pāvesta Inocenta IV svētību viņš tika kronēts un kļuva par pirmo un vienīgo karali Lietuvas vēsturē. Mindaugs veidoja tālaika Lietuvas politiskos, ekonomiskos un kultūras sakarus ar Eiropu, un vēsturnieki viņu uzskata par personību, kas ar savu mentalitāti, gara spēku un politisko stratēģiju apsteidzis savu laikmetu.

Mindauga kronēšanas diena tika svinēta jau starpkaru Lietuvā, bet pēc neatkarības atjaunošanas 6. jūlijs tika pasludināts par valsts svētku dienu un pirmo reizi svinēts 1991. gadā. 2003. gadā, atzīmējot kronēšanas 750. gadskārtu, Viļņā tika atklāts karaļa Mindauga piemineklis un viņa vārdā nosaukts tilts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!