Foto: AP/Scanpix/LETA

Karaliene Elizabete II saskārās ar iespējamiem slepkavības draudiem 1983. gada vizītes laikā ASV, liecina nesen publiskotie Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) dokumenti, uz kuriem atsaucas britu raidsabiedrība BBC.

FIB publicējis dokumentu sējumu, kas saistīts ar mirušās karalienes vizītēm ASV. Publicētajos failos atklāts, kā FIB, kas gādāja par karalienes drošību viņas vizīšu laikā, bija noraizējies par grupējuma IRA draudiem.

Slepkavības draudi tika izteikti policistam Sanfrancisko. Saskaņā ar lietas materiāliem, virsnieks, kurš apmeklēja īru krogu Sanfrancisko, brīdināja federālos aģentus par zvanu no vīrieša, kuru viņš bija saticis šajā krogā. Virsnieks sacīja, ka vīrietis viņam teicis, ka vēlas atriebties par savu meitu, kuru "Ziemeļīrijā nogalināja gumijas lode".

Draudi izskanēja 1983. gada 4. februārī — aptuveni mēnesi pirms karalienes Elizabetes II un viņas vīra prinča Filipa vizītes Kalifornijā. "Viņš mēģinātu uzbrukt karalienei Elizabetei un darītu to, nometot kādu priekšmetu no Zelta vārtu tilta uz karaliskās jahtas vai arī mēģinātu nogalināt karalieni Elizabeti, kad viņa apmeklētu Josemitas nacionālo parku," teikts dokumentā.

Reaģējot uz draudiem, ASV Slepenais dienests bija plānojis "jahtai tuvojoties, slēgt celiņus uz Zelta vārtu tilta". Nav skaidrs, kādi pasākumi tika veikti Josemitā, taču šī vizīte netika atcelta.

Daudzas no karalienes valsts vizītēm ASV, tostarp 1983. gada vizīte Kalifornijā, notika Ziemeļīrijas konflikta laikā. Aptuveni 30 gadus Ziemeļīrijā norisinājās konflikts starp pārsvarā protestantu unionistiem (lojālistiem), kuri vēlējās, lai province paliktu Apvienotās Karalistes sastāvā, un pārsvarā Romas katoļu nacionālistiem (republikāņiem), kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija kļūtu par Īrijas Republikas daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!