Foto: PantherMedia/Scanpix

85 pasaules bagātākie cilvēki ir uzkrājuši tikpat daudz bagātību, cik kopā pieder pusei pasaules iedzīvotāju, pirms Davosā gaidāmās ikgadējās pasaules politisko un finanšu līderu sanāksmes brīdina labdarības organizācija "Oxfam".

Nelielai multimiljardieru elitei, kas var satilpt vienā divstāvu autobusā, pieder tikpat daudz, kā 3,5 miljardiem pasaules nabadzīgāko iedzīvotāju, atsaucoties uz "Oxfam" pētījumu, vēsta laikraksts "The Independent".

"Oxfam" brīdina, ka pieaugošā plaisa starp nelielo superbāgātnieku grupu un simtiem miljonu viņu līdzpilsoņu var novest pie sociāliem nemieriem.

Pētījums publiskots pirms Pasaules Ekonomikas foruma Davosā, kas sāksies trešdien. Tajā pulcējas daudzi pasaulē ietekmīgi starptautiskās tirdzniecības, uzņēmējdarbības, finanšu un politikas spēlētāji. Foruma dienas kārtībā būs jautājumi par ienākumu un turības lielo atšķirību, veselības standartu uzlabošanu un klimata izmaiņu mazināšanu.

Saskaņā ar "Oxfam" aplēsēm 85 bagātākajiem cilvēkiem kopā pieder 1,7 triljonu dolāru (1,25 triljoni eiro) vērtas bagātības. Bagātnieku augšgalā ar 73 miljardiem dolāru (54 miljardi eiro) ir Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims Helu. Viņam ar 67 miljardiem (49 miljardi eiro) seko kompānijas "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss.

Kopumā gandrīz puse pasaules bagātību – 110 triljoni dolāru (81 triljons eiro) – pieder vienam procentam iedzīvotāju, liecina "Oxfam" aplēses. 70% cilvēku dzīvo valstīs, kur plaisa starp nabagajiem un bagātajiem pēdējo 30 gadu laikā ir palielinājusies, skaidro organizācija.

"Ekonomiskā un politiskā vara arvien vairāk šķir cilvēkus, neizbēgami palielinot sociālo spriedzi un sabiedrības sabrukšanas risku," brīdina "Oxfam". Nevar tikt galā ar nabadzību, neapkarojot nevienlīdzību, uzskata "Oxfam" direktore Vinnija Bjanjima. Augošā nevienlīdzība rada "apburto loku", kur vara un nauda koncentrējas dažu cilvēku rokās, bet pārējiem paliek pabiras no elites galda, ilustrē organizācijas pārstāve.

"Oxfam" aicina biznesa līderus apsolīt atbalstīt progresīvo nodokļu sistēmu, nevis izvairīties no to maksāšanas, izvairīties izmantot savu turību politisko labumu meklēšanai un nodrošināt, lai viņu uzņēmumi maksā darbiniekiem atbilstošas algas, ar kurām var izdzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!