Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zimbabves ilggadējais prezidents Roberts Mugabe, kurš amatu bija spiests pamest pērn novembrī, piedalījies jaunas politiskās partijas izveidē, ziņo "Africa News".

Ar Mugabes atbalstu dibinātā "Jaunā patriotiskā fronte" jau šogad plānotajās vēlēšanās mērosies spēkiem ar agrākā līdera paša reiz izveidoto "ZANU-PF" partiju, kurā vadību pēc Mugabes izstumšanas pārņēmis viņa agrākais domubiedrs un jaunais prezidents Emersons Mnangagva.

Partiju "Jaunā patriotiskā fronte" izveidoja Ambroze Mutinhiri, kurš ir viens no Mugabes cīņu biedriem pagājušā gadsimta 70. gados notikušajā neatkarības karā. Viņš no "ZANU-PF" partijas izstājies tikai piektdien, svētdien ticies ar 37 gadus valstī valdījušo Mugabi. Mutinhiri gluži kā 94 gadus vecais Mugabe ir zezuru cilts pārstāvis, kuru patreizējā valdība tās kontrolētajā laikrakstā dēvē par Trojas zirgu, lai atgrieztu gāzto līderi, viņa sievu un citus lojālistus pie varas.

Jauno politisko spēku pamatā veidojot bijušie "ZANU-PF" biedri, kuri esot nemierā ar "nekonstitucionālo un pazemojošo veidu, kurā prezidentu Mugabi kriminālnoziedzinieki ir atstādinājuši no amata, apkaunojoši graujot Zimbabves svaigo demokrātiju". "Jaunā patriotiskā fronte" arī solījusi pašreizējās valdības legalitāti un Mugabes gāšanu apstrīdēt Satversmes tiesā. Augstākā tiesa iepriekš jau lēma, ka militārā iejaukšanās valsts varas nomaiņas procesā bijusi leģitīma.

Jaunais valsts prezidents Mnangagva janvārī pavēstīja, ka līdz jūlijam sarīkos jaunas vēlēšanas un piekāpsies, ja tajās uzvarēs opozīcija. Demokrātiskas vēlēšanas tiek vērtētas kā akūta nepieciešamība, lai valsts, kurā bezdarba līmenis sasniedzis 80% un kura ir atkarīga no palīdzības organizāciju vēlības, uzlabotu attiecības ar rietumvalstīm un iegūtu vispārēju uzticību investīciju saņemšanai.

Tomēr valstī vadošās partijas "ZANU-PF" pozīcijas ir stabilas un kļūst jo stabilākas ar katras jaunas opozīcijas partijas parādīšanos, raksta "Africa News". Mnangagva svētdien pat apsveicis "Demokrātisko pārmaiņu kustības" līderi Nelsonu Čemisu pēc viņa izvirzīšanas prezidenta kandidatūrai.

Drīz pēc gāšanas Roberts Mugabe oficiāli paziņoja, ka savas dienas vadīs nododoties senam hobijam - zemkopībai. Visu šo laiku viņš turējies nomaļus no sabiedrības un publikā nav rādījies. Savukārt pirms dažām nedēļām savā 94. dzimšanas dienā viņš publiskoja sev neierasti pieticīgus oficiālos foto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!