Foto: AFP/Scanpix/LETA

96 gadu vecumā mūžībā devusies britu karaliene Elizabete II, vēsta BBC.

Pēc viņas nāves nākamais troņa mantinieks ir viņas 73 gadus vecais dēls princis Čārlzs. Viņš turpmāk oficiāli tiks dēvēts par Čārlzu III, apstiprinājušas karaļnama amatpersonas.

Kā ziņots, Lielbritānijas karaliene Elizabete II ceturtdien atradās ārstu uzraudzībā Balmoralas pilī un pastāvēja bažas par viņas veselību, iepriekš paziņojusi Bekingemas pils.

"Šorīt pēc turpmākas izvērtēšanas karalienes ārsti ir nobažījušies par viņas majestātes veselību un ir ieteikuši palikt medicīniskā uzraudzībā," karaļnama paziņojumu citē raidsabiedrība BBC. Uz Balmoralas pili devās princis Čārlzs, Kornvolas hercogiene Kamilla un Kembridžas hercogs princis Viljams.

Uz pili devās arī citi karaliskās ģimenes pārstāvji, tostarp princis Harijs. BBC vēsta, ka Balmoralā ieradies princis Viljams kopā ar tēvočiem princi Endrū un princi Edvardu, un viņa sievu Sofiju. Kembridžas hercogiene Keita palikusi Vindzorā.

BBC atgādina, ka Elizabetei II jau gadu bijušas veselības problēmas, turklāt veselības stāvokļa dēļ viņa bieži atsevišķus pienākumus uzticējusi princim Čārlzam.

Gan Balmoralas rezidences ārpusē, gan pie Bekingemas pils jau ceturtdienas pēcpusdienā sāka pulcēties cilvēki. BBC vēsta, ka karogs pie Bekingemas pils ir nolaists pusmastā.

Ceturtdienas vakarā pie Bekingemas pils vārtiem arī izlikts paziņojums par karalienes Elizabetes II nāvi.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bekingemas pils pavēstījusi, ka karalis un viņa sieva šonakt paliks Balmoralas muižā un piektdien atgriezīsies Londonā.

Elizabete II ir dzimusi 1926. gada 21. aprīlī Londonā un par monarhu kļuva 25 gadu vecumā – pēc tēva nāves 1952. gada 6. februārī.

Šī gada 12. jūnijā karaliene kļuva par otro visilgāk kalpojošo suverēnas valsts monarhu vēsturē.

Jau 2015. gada septembrī viņa kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu, pārspējot savas vecmāmiņas, karalienes Viktorijas, valdīšanas periodu.
Šī gada pavasarī karaliene savu 96 gadu jubileju atzīmēja ar četru dienu svinībām visā Lielbritānijā. Pateicībā britu sabiedrībai karaliene sacīja, ka viņa ir "dziļi aizkustināta" par to cilvēku skaitu, kas svinēja kopā ar viņu.

Pērn 99 gadu vecumā mira karalienes vīrs princis Filips.

Viņi apprecējās 1947. gadā, piecus gadus pirms Elizabete kļuva par karalieni.

Viņiem ir četri bērni, astoņi mazbērni un 10 mazmazbērni.

Pāra pirmais bērns, Velsas princis Čārlzs, ir dzimis 1948. gadā. Pēc tam 1950. dzima princese Anna, Jorkas grāfs princis Endrjū dzimis 1960. gadā, bet princis Edvarts 1964. gadā.

Portāls "Delfi" pērn vēstīja, ka ir noplūduši karaļnama dokumenti, kuros ir izklāstīts, kas notiks 10 dienas pēc Elizabetes II nāves.

Ilgāk par Lielbritānijas karalieni tronī atradies tikai Francijas karalis Luijs XIV, kurš kļuva par karali četru gadu vecumā.

Luija XIV valdīšanas laiks bija 72 gadi un 110 dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!