Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) galvaspilsētā Abū Dabī nosēdās pirmā tiešā komerciālā pasažieru reisa lidmašīna no Izraēlas. Tas noticis teju divas nedēļas pēc vēsturiskās AAE un Izraēlas diplomātiskās vienošanās parakstīšanas.

Izraēlas lidsabiedrības "El Al" lidmašīna pirmdien izlidoja no Telavivas Ben Guriona lidostas.

"Boeing 737-900" modeļa lidmašīnai dots Izraēlas vidienes pilsētas Kirjat Gatas vārds. Virs pilota sānu loga trīs valodās - arābu, angļu un ivritā - lasāms vārds "miers".

Pasažieru vidū bija liela Izraēlas delegācija, ASV prezidenta Donalda Trampa znots un padomnieks Džareds Kušners, ASV un un Izraēlas drošības padomnieki Roberts O'Braiens un Meirs Ben-Šabats.

Pirms izlidošanas Kušners pauda cerību, ka reģionā izdosies noslēgt līdzīgus līgumus tam, kādu jau noslēgušas Izraēla un AAE.

AAE paredzētas AAE, Izraēlas un ASV delegāciju sarunas plašā jautājumu spektrā, arī par tūrismu un finansēm, ar mērķi parakstīt vairākus sadarbības līgumus.

Lidojums atpakaļ paredzēts otrdien.

Sestdien AAE valdnieks prezidents Halifa bin Zajeds an Nahjans parakstīja dekrētu, izbeidzot likuma par Izraēlas boikotu darbību.

Līdz ar boikota izbeigšanu indivīdi un uzņēmumi var slēgt darījumus ar organizācijām un indivīdiem, kas dzīvo Izraēlā, kam ir Izraēlas pilsonība un kas strādā Izraēlas labā.

Tagad arī tiek atļauts ievest Izraēlas preces AAE un ar tām tirgoties.

Kā ziņots, 13.augustā Tramps negaidīti nāca klajā ar paziņojumu par Izraēlas un AAE attiecību normalizāciju. Starpvalstu vienošanās cita starpā paredz, ka Izraēla uz laiku atliks palestīniešu teritoriju tālāku aneksiju.

To atzinīgi novērtējušas Eiropas valstis un dažas prorietumnieciski noskaņotās arābu valstis, uzskatot, ka tas vairo cerības uz mieru, savukārt Palestīniešu pašpārvalde vienošanos uzskata par nodevību pret palestīniešiem un viņu cerībām uz Jeruzalemi kā savas nākotnes valsts galvaspilsētu. Noraidošu attieksmi pret šo vienošanos paudušas arī Turcija un Irāna.

AAE kļuvusi par pirmo Persijas līča valsti un trešo arābu valsti pēc Ēģiptes un Jordānijas, kas izveido diplomātiskas attiecības ar Izraēlu, un tas vairo izredzes, ka Izraēla varētu noslēgt līdzīgas vienošanās arī ar citām prorietumnieciski noskaņotām Persijas līča valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!