Foto: AP/Scanpix
Tuvojoties Ziemeļkorejas izvirzītā ultimāta beigu termiņam, Dienvidkorejas prezidenta kanceleja sestdien paziņojusi, ka panākta vienošanās par Phenjanas un Seulas augsta līmeņa pārstāvju tikšanos, kuras mērķis acīmredzami ir novērst iespējamo militāro konfrontāciju.

Abas puses vienojušās tikties plkst.18 (plkst.12 pēc Latvijas laika) uz pamiera līnijas neitrālajā zonā esošajā Phanmundžomas ciematā.

Kā ziņots, Ziemeļkoreja ceturtdien izvirzīja Seulai ultimātu, pieprasot 48 stundu laikā aizvākt pie robežas novietotos skaļruņus, kas izplata dienvidkorejiešu propagandas vēstījumus, pretējā gadījumā piedraudot ar militāru uzbrukumu.

Ultimāta termiņš beidzas sestdien plkst.17 (plkst.11 pēc Latvijas laika).

Pirms ultimāta nosūtīšanas Ziemeļkoreja pār robežu uz Dienvidkorejas teritoriju raidīja raķeti. Dienvidkorejiešu armija uz to reaģēja ar pretuguni, izmantojot 155 milimetru haubices. Dienvidkorejas artilērija izšāva uz Ziemeļkorejas teritoriju vairākus desmitus šāviņu.

Pēdējo nedēļu laikā atkal pieaudzis saspīlējums starp abām valstīm. Augusta sākumā mīnas sprādzienā uz robežas ievainojumus guva divi Dienvidkorejas karavīri, un Seula šajā incidentā vainoja Phenjanu. Pēc tam Dienvidkoreja pirmo reizi pēdējo 11 gadu laikā atsāka propagandas atskaņošanu līdzās robežai uzstādītajos skaļruņos, uz ko ar līdzīgu soli atbildēja Ziemeļkoreja.

Savukārt pirmdien desmitiem tūkstošu ASV un Dienvidkorejas karavīru sāka plašas militārās mācības, ko Ziemeļkoreja pasludināja par "kara pieteikumu".

Ikgadējās mācības lielākoties ir datorsimulācija, tomēr tajās piedalās 50 000 Dienvidkorejas un 3000 ASV karavīru.

Mācībās tiek izspēlēts Ziemeļkorejas iebrukums, un Seula un Vašingtona uzstāj, ka tām ir tīri aizsardzības raksturs.

Savukārt Phenjana uzskata, ka mācības esot neslēpta provokācija, un draudējusi ar militāru pretreakciju, ja manevri notiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!