Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass otrdien aicināja izvietot Gazas joslā, kas pašlaik nonākusi grupējuma "Hamas" kontrolē, starptautiskos spēkus.
"Mēs esam uzstājuši uz nepieciešamību Gazas joslā izvietot starptautiskos spēkus, lai garantētu humānās palīdzības piegādi un ļautu pilsoņiem brīvi ierasties un doties prom," prese konferencē Ramallahā pēc sarunām ar Itālijas premjerministru Romāno Prodi paziņoja Abass.

Aicinājums izvietot Gazas joslā starptautiskos spēkus varētu vēl vairāk pastiprināt šķelšanos palestīniešu starpā, jo radikālais islāmistu grupējums "Hamas" iepriekš ir paziņojis, ka jebkādus starptautiskos spēkus uzskatīs par okupācijas karaspēku, pret ko vērsīs vardarbīgu pretestību.

15.jūnijā, padzenot Abasam un tā vadītajai kustībai "Fatah" lojālos drošības spēkus, "Hamas" kaujinieki sagrāba savā kontrolē Gazas joslu. Tādējādi palestīniešu teritorijas faktiski tika sadalītas divās daļās. Gazas joslu turpina kontrolēt "Hamas" vadītā valdība, lai gan Abas paziņojis par tās atlaišanu. Tikmēr okupēto Rietumkrastu kontrolē Abasa izveidotā pagaidu valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!