Palestīniešu līderis Mahmuds Abass ceturtdien paziņoja, ka ierosinās rīkot referendumu par ieslodzīto palestīniešu politisko līderu izteiktajiem priekšlikumiem, ja viņa pārstāvētās frakcijas "Fatah" un valdošās kustības "Hamas" pārstāvjiem neizdosies panākt vienošanos par palestīniešu krīzes risinājumu.
Uzstājoties starppartiju sarunās un aicinot izbeigt vardarbīgās sadursmes starp "Fatah" un "Hamas" kaujiniekiem, palestīniešu pašpārvaldes prezidents deva abām pusēm desmit dienas laika, lai vienotos par abpusēji pieņemamu programmu.

"Ja vienošanās netiks panākta, es ierosināšu 40 dienu laikā sarīkot referendumu par cietumā ieslodzīto palestīniešu politiķu izstrādāto dokumentu," uzsvēra Abass.

Ieslodzīto politiķu uzrakstītajā un 10.maijā publicētajā dokumentā izklāstītas iespējas, kā "saglabāt palestīniešu vienotību", vienlaikus atkārtojot "palestīniešu tiesības uz neatkarību".

Dokumenta uzmetumā ieteikts darbības "attiecināt tikai uz 1967.gadā okupētajām teritorijām", kas varētu iezīmēt uzbrukumu pārtraukšanu Izraēlā, kā arī ierosināts izveidot vienotu valdību.

Ierosināts arī 1967.gada Tuvo Austrumu kara laikā Izraēlas okupētajā teritorijā izveidot neatkarīgu valsti.

Ceturtdien izdotie Ramallahā bāzētās Tuvo Austrumu konsultāciju grupas veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka ieslodzīto izstrādātos priekšlikumus atbalsta 80% palestīniešu.

Amatpersonas sarunas raksturojušas kā pēdējo iespēju apturēt Gazas sektora ieslīgšanu asiņainā konfliktā un rast kopēju pieeju attiecībā pret aizvien pieaugošo politisko un ekonomisko spiedienu, kas tiek izdarīts pret palestīniešu pašpārvaldi kopš "Hamas" nākšanas pie varas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!