Palestīniešu prezidents Mahmuds Abass pirmdien atlaida palestīniešu Nacionālās drošības padomi, kuras ģenerālsekretārs bija viņa vadītās kustības "Fatah" loceklis Mohammeds Dahlans, ziņu aģentūru AFP informējusi palestīniešu amatpersona, kas vēlējusies saglabāt anonimitāti.
Abasa vadītajā Nacionālās drošības padomē vēl ietilpa šobrīd atlaistais "Hamas" premjerministrs Ismails Hanija, kā arī ārlietu, iekšlietu un tieslietu ministri un svarīgāko drošības dienestu vadītāji.

Dahlans, ko kustība "Hamas" neieredz, martā tika iecelts arī par Abasa padomnieku nacionālās drošības jautājumos.

Kā jau ziņots, piektdien "Hamas" kaujinieki pēc nedēļu ilgām kaujām, kas prasījušas vairāk nekā 110 palestīniešu dzīvību, sagrāba savās rokās visus Abasa vadītajai kustībai "Fatah" lojālo spēku atbalsta punktus Gazas joslā.

Reaģējot uz to, Abass atlaida tā saukto nacionālās vienotības valdību, izsludināja ārkārtas situāciju un uzdeva līdzšinējam finanšu ministram Fajadam veidot pagaidu kabinetu.

Svētdien Abass pieņēma jaunās pagaidu valdības zvērestu un izsludināja ārpus likuma "Hamas" bruņotos formējumus, kuri sagrābuši savā kontrolē Gazas joslu.

Četrdesmit piecus gadus vecais Dahlans iepriekš bijis arī palestīniešu iekšējās drošības ministrs un Gazas ietekmīgo preventīvo drošības spēku vadītājs, un dažas "Fatah" amatpersonas uzskata, ka tieši viņš ir atbildīgs par drošības dienestu sakāvi Gazā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!