Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass pirmdien paziņoja, ka viņš neatzīs Izraēlu par ebreju valsti, kā to pieprasījis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
"Ebreju valsts - ko tam vajadzētu nozīmēt?" savā runā retoriski vaicāja Abass. "Jūs varat sevi dēvēt, kā jums tīk, taču es to nepieņemu un to paziņoju publiski."

Abass piebilda, ka šis jautājums jau ir "plaši izdiskutēts" un ka palestīnieši šo prasību jau noraidījuši 2007.gada Anapolisas starptautiskās konferences laikā, kad abas puses vienojās par miera sarunu atsākšanu.

Taču jaunais Izraēlas premjerministrs pieprasījis, lai palestīnieši iespējamā miera līguma ietvaros atzītu Izraēlu par ebreju valsti.

Tas faktiski novestu pie palestīniešu bēgļu atteikšanās no tiesībām uz atgriešanos Izraēlas teritorijā, kuru viņi pameta pēc 1948.gada kara. Taču bēgļu atgriešanās ir viena no palestīniešu visaktīvāk uzturētajām prasībām, risinot miera sarunas.

Runājot par Kairā notiekošajām palestīniešu naidīgo grupējumu sarunām, kuru mērķis ir izveidot nacionālās vienotības valdību, Abass sacīja, ka jaunā kabineta galvenais uzdevums būs Izraēlas uzbrukumā izpostītās Gazas joslas atjaunošana.

Bet otra prioritāte - vēl pirms 2010.gada 24.janvāra sarīkot prezidenta un parlamenta vēlēšanas. Šajā datumā beidzas mandāts pašreizējam parlamentam, kurā vairākums ir kustībai "Hamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!