Foto: EPA/Scanpix/LETA
Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass izraudzījies savu sabiedroto Muhamedu Štajehu par jauno pašpārvaldes premjerministru, svētdien vēsta oficiālā palestīniešu ziņu aģentūra "Wafa".

Aģentūra ziņoja, ka Abass uzticējis Štajeham jaunās palestīniešu valdības veidošanu.

Abass janvārī pieņēma līdzšinējā palestīniešu pašpārvaldes premjerministra Rami Hamdallas atlūgumu un lūdza viņu vadīt pagaidu kabinetu, kamēr tiks izveidota jaunā valdība.

Štajeham ir trīs līdz piecas nedēļas laika, lai izveidotu kabinetu. Ja viņam neizdosies, valdības veidošana tiks uzticēta kādam citam.

60 gadus vecais Štajehs iepriekš ieņēmis mājokļu un celtniecības ministra amatu palestīniešu valdībā un vadījis Palestīniešu celtniecības un atjaunošanas ekonomisko padomi (PECDAR). 2013. gadā viņš bija palestīniešu miera sarunu delegācijas sastāvā līdz visa delegācija atkāpās, protestējot pret Izraēlas kolonistu apmetņu būvniecības politiku.

Štajehs pēc izglītības ir ekonomists ar doktora grādu, ko ieguvis Saseksas Universitātē Anglijā.

Hamdalla, kas vadīja nacionālās vienotības valdību kopš 2015. gada, atkāpās 29. janvārī pēc neveiksmīgām izlīguma sarunām starp Abasa vadīto grupējumu "Fatah" un kustību "Hamas", kas kopš 2007. gada kontrolē Gazas joslu.

Jaunajā valdībā "Hamas" nebūs pārstāvēta.

"Hamas" jau nosodījusi valdības veidošanas uzticēšanu Štajeham un paziņojusi, ka neatzīs jauno kabinetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!