Foto: EPA/LETA
Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass svētdien izdeva dekrētu, kas paredz sākt nosaukuma "Palestīnas Valsts" oficiālu lietošanu jaunās pasēs, personas apliecībās, autovadītāja apliecībās un pastmarkās pašlaik lietotā nosaukuma "Palestīnas pašpārvalde" vietā.

Dekrētā, par kura saturu informēja palestīniešu ziņu aģentūra WAFA, Abass paziņoja, ka šī nosaukuma lietošana oficiālos dokumentos palīdzēs stiprināt Palestīnas valsti, veidot tās institūciju un nostiprināt suverenitāti pār savu zemi.

Abass jau pirms tam pagājušajā nedēļā aicināja Palestīnas pašpārvaldes Ārlietu ministriju un vēstniecības sākt nosaukuma "Palestīnas Valsts" lietošanu oficiālā sarakstē.

Jau vēstīts, ka 29.novembrī ANO Ģenerālās asamblejas balsojumā ar pārliecinošu balsu vairākumu tika atbalstīta Palestīnas statusa paaugstināšana šajā organizācijā līdz ANO novērotājvalsts statusam.

Abasa lūgumu paaugstināt Palestīnas statusu un, kā viņš pats izteicās uzrunā, izrakstīt tai "dzimšanas apliecību", atbalstīja 138 no 193 ANO Ģenerālās asamblejas dalībvalstīm. Pret balsoja tikai deviņas valstis - ASV, Čehija, Izraēla, Kanāda, Māršala salas, Mikronēzija, Nauru, Palau, Panama. Balsojumā atturējās 41 valsts, tai skaitā Lielbritānija, Vācija un visas trīs Baltijas valstis.

Pirms šī balsojuma Palestīna ANO nebija atzīta valsts, bet tās tautu pārstāvošajai Palestīnas Atbrīvošanas organizācijai bija piešķirts novērotāja statuss.

Kad Abass 2.decembrī atgriezās Jordānas rietumkrastā, viņu sagaidīja gavilējošu ļaužu pūlis un viņš paziņoja: "Jā, mums tagad ir valsts."

Izraēla un ASV kritizēja ANO notikušo balsojumu un paziņoja, ka Palestīnas valstiskums ir sasniedzams tikai divpusējās sarunās ar Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!