Foto: Reuters/Scanpix

Briselē arestētais Salahs Abdeslams, kurš turēts aizdomās par dalību Parīzes teroraktos pērnā gada novembrī, plāno apstrīdēt izdošanu Francijai, atsaucoties uz viņa advokāta pausto, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle".

"Es varu teikt, ka mēs apstrīdēsim izdošanu Francijai," reportieriem paudis apsūdzētā advokāts Svens Merijs.

Beļģija formāli apsūdzējusi Abdeslamu saistībā ar Parīzes teroraktiem – par "dalību teroristiskas grupas darbībās" un "teroristiskās slepkavībās".

Francijas Tieslietu ministrija sestdien paziņoja, ka izdevusi jaunu Abdeslamana Eiropas aresta orderi un devusi Beļģijas varas iestādēm divus līdz trīs mēnešus, lai noziedznieku izdotu.

Abdeslams atzinis, ka vēlējies pats uzspridzināties, taču pārdomājis, atsaucoties uz Francijas prokuratūras pausto vēsta raidsabiedrība BBC. Parīzes prokurors Fransuā Molins preses konferencē norādījis: "Salahs Abdeslams šodien [Beļģijas] izmeklētāju veiktas nopratināšanas laikā apstiprinājis, ka, un es citēju, "viņš gribēja uzspridzināties ''Stade de France'', taču pārdomājis"." Vienlaikus gan prokurors norādījis, ka Abdeslama apgalvojumi jāuztver piesardzīgi.

Saskaņā ar advokāta Merija pausto Abdeslams sadarbojoties ar izmeklētājiem.

Juristi gan brīdinājuši, ka izdošanas apstrīdēšana, nenozīmē, ka tā varētu neizdoties, jo Eiropas aresta orderis paredz, ka ikviens, kurš Eiropas Savienībā pastrādājis smagu noziegumu var tikt nosūtīts tiesāšanai uz valsti, kurā noziegums pastrādāts, vēsta izdevums "The Gurardian".

Abdeslama līdzzinātājs, kurš arestēts vienlaikus ar viņu, arī apsūdzēts "teroristiskās slepkavībās un dalībā teroristiskas grupas darbībās". 26 gadus vecais Abdeslams un vēl četri aizdomās turamie tika aizturēti piektdien Briseles Molenbēkas rajonā.

Operācijas gaitā Abdeslams tika savainots kājā, pavēstīja prokuratūra, norādot, ka savainojums nav bijis smags. Sestdien Abdeslams izrakstīts no Briseles slimnīcas.

Brīvībā tagad ir palicis tikai viens Parīzes slaktiņa lietas aizdomās turamais - Muhameds Abrini, kurš divas dienas pirms teroraktiem tika nofilmēts kādā Parīzes apkaimes benzīntankā kopā ar Abdeslamu.

Teroraktos Parīzē 13. un 14. novembrī tika nogalināti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!