Foto: EPA/Scanpix/LETA

Afganistānas augstākā izpildamatpersona Abdulla Abdulla pirmdien pasludinājis sevi par Afganistānas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju, lai gan oficiālie rezultāti vēl nav zināmi.

"Mums ir visvairāk balsu šajās vēlēšanās," paziņoja Abdulla, kurš ir līdzšinējā prezidenta Ašrafa Gani galvenais konkurents uz valsts galvas amatu. Vēlēšanās sestdien par prezidenta amatu sacentās 18 politiķi, taču reālas izredzes uzvarēt ir tika Gani un Abdullam.

Lai uzvarētu vēlēšanās, kandidātam jāiegūst vairāk nekā 50% balsu, vai arī novembrī būs jārīko vēlēšanu otrā kārta. Vēlēšanu rezultāti gaidāmi ne agrāk kā 19.oktobrī, taču Abdulla pauda pārliecību, ka uzvarējis ir viņš un otrā kārta nebūs jārīko. Abdulla kandidēja uz prezidenta amatu arī 2009.gadā un 2014.gadā, bet abas reizes zaudēja.

Afganistānas Neatkarīgās vēlēšanu komisijas augsta ranga amatpersona Habibs Rahmans Nangs nosodīja Abdullas paziņojumu par uzvaru vēlēšanās. "Nevienam kandidātam nav tiesības pasludināt sevi par uzvarētāju. Saskaņā ar likumu Afganistānas Neatkarīgā vēlēšanu komisija izlemj, kurš ir uzvarētājs," viņš uzsvēra. Abdulla arī sacīja, ka saņemtas ziņas par "dažu valdības amatpersonu" jaukšanos vēlēšanu procesā, bet plašāk nepaskaidroja.

Prezidenta vēlēšanās 2014.gadā Gani un Abdulla abi pasludināja sevi par uzvarētajiem. Toreiz vēlēšanu procesu aizēnoja tik daudz skandālu un vardarbība, ka valstī izcēlās konstitucionālā krīze. Toreizējais ASV prezidents Baraks Obama panāca, ka afgāņi piekrīt kompromisam un Abdullam nācās samierināties ar mazāk nozīmīgu amatu.

Afganistānas varasiestādes uzskata, ka nule kā aizvadītās prezidenta vēlēšanas bijušas veiksmīgas, jo talibiem neizdevās sarīkot nevienu lielu uzbrukumu ar daudziem upuriem. Arī tehniskās problēmas velēšanas traucējušas mazāk nekā varēja gaidīt. Taču talibiem izdevās sarīkot vairākus sprādzienus vēlēšanu iecirkņos. Notika arī talibu sadursmes ar drošības spēkiem un izskanējušas sūdzības par krāpšanos vēlēšanu procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!