Foto: AFP/Scanpix
Gruzijas separātiskā reģiona Abhāzijas pārstāvji otrdien atklāja, ka atļaus pašpasludinātā valstiskā veidojuma teritorijā Krievijai izveidot militāro bāzi, kas, kā cer reģiona līderi, palīdzēs stiprināt sadarbību ar Maskavu.

Abhāzijas separātistu līderis Sergejs Bagapšs otrdien ieradies Maskavā, lai jau trešdien noslēgtu šādu vienošanos ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, pavēstīja reģiona amatpersonas. Kremlis plānoto tikšanos apstiprina, taču nekomentē, vai tās laikā tiks noslēgts arī militārs līgums.

"Trešdienas vienošanās paredzēs vienotas militārās bāzes izveidi Abhāzijas teritorijā Krievijas sauszemes spēkiem," ziņu aģentūrai "Reuters" telefoniski norādīja reģiona aizsardzības ministra vietnieks Harijs Kupalba.

Amatpersona paskaidroja, ka jaunizveidojamā bāze savienotu vairākus punktus Abhāzijas teritorijā un tajā varētu uzturēties vismaz 3000 sauszemes spēku karavīru, tostarp Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) robežsargi. Militārās bāzes celtniecība paredzēta "tuvākajā nākotnē", piebilda Kupalba.

Tbilisi šādus plānus nodēvējusi par pretlikumīgiem. "Abhāzija un Dienvidosetija ir Gruzijas teritorijas, ārvalstu karavīru izvietošanu citas valsts teritorijā sauc par okupāciju," uzsvēra Gruzijas parlamenta spīkers Dāvids Bakradze. "Kopš Krievijas agresijas 2008.gadā Abhāzija un Dienvidosetija kļuvušas par vienu lielu Krievijas militāro bāzi."

Reģionā jau izvietoti aptuveni 200 000 Krievijas sauszemes, gaisa un jūras spēku militārpersonu, tādējādi izsaucot asus NATO un ASV pārmetumus par starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Tāpat Krievija Abhāzijā sākusi vairāku militāro bāzu celtniecību.

Gruzijas separātisko reģionu neatkarību atzinusi vien Krievija, Venecuēla, Nikaragva un Okeānijas pundurvalsts Nauru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!