Foto: EPA/LETA

Austrālijas aborigēnu līderi nosoda nacionālo svētku dienā ceturtdien notikušo protestu pie restorāna, kurā uz svētku pasākumu bija ieradusies premjerministre Džūlija Gilarda, bet protestētāju agresivitātes dēļ bija spiesta pasākumu pamest apsardzes pavadībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

“Mums jāapzinās, ka, lai arī ir daudz dusmu, frustrāciju un sāpju dažās iedzimto kopienās Austrālijā, mēs nedrīkstam tās pārvērst agresīvā un necienīgā darbībā,” teica Aborigēnu un Torresa šauruma salu Sociālo tiesību komisārs Miks Gooda.

Cits iezemiešu līderis Varens Mundins novēlēja par incidentu atbildīgos “sajust pilnu likuma spēku”.

Protestētāju mērķis esot bijis opozīcijas līderis Tonijs Abots, kurš iepriekš esot izteicies, ka ir jānojauc netālu esošā telšu nometne, no kuras arī ieradās saniknotie protestētāji.

Pats Abots piektdien paziņoja, ka esot pārprasts un nekad nav teicis un uzskatījis, ka telšu nometne ir jānojauc.

Telšu vēstniecības pārstāvis Marks Makmurtrijs piektdien paziņoja, ka vienīgā vardarbība nāca no policijas, nevis protestētāju puses. “Mēs atnācām, lai aicinātu viņu [premjerministri] un Abotu parunāt ar mums. Mēs darījām to miermīlīgi,” teica Makmurtrijs.

Par vēstniecību saukto telšu pilsētiņu 1972. gadā nodibināja četri vīrieši, protestējot pret tā laika premjerministra atteikumu ņemt vērā aborigēnu tiesības uz zemi.

Telšu nometnes atbalstītāji bija sapulcējušies, lai atzīmētu tās 40. gadadienu.

Jau vēstīts, ka apsardze ceturtdien pēc saniknotu protestētāju pūļa ierašanās evakuējusi Austrālijas premjerministri no restorāna, kurā notika valsts nacionālo svētku svinīgais pasākums.

Premjerministre nav cietusi, tikai pazaudējusi kurpi, kamēr apsardze centās to izvest cauri pūlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!