Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizvien vairāk ASV štatu uzņem kursu uz abortu aizliegumu. "Roe v. Wade" atcelšanas rezultātā aizvadītajā nedēļā Nebraskā pieņēma likumu par liegumu pārtraukt grūtniecību pēc tās divpadsmitās nedēļas. Savukārt Dienvidkarolīnas Senāts turpina savus centienus ierobežot abortu pēc sestās nedēļas, kad liela daļa sieviešu vēl nemaz nezina, vai ir stāvoklī.

Aizvadītā gada vasarā ASV Augstākā tiesa pēc gandrīz pusgadsimta atcēla spriedumu tā saucamajā "Roe v. Wade" lietā, lemjot, ka personām nav konstitucionālu tiesību uz abortu. Rezultātā kopš pagājušā gada jūnija lēmums par reproduktīvajām tiesībām aborta jautājumā ir atstāts katra ASV štata pārziņā.

Atsaucoties uz šo Augstākās tiesas lēmumu, aborts līdz šim ir liegts 14 ASV štatos. Daudzos joprojām norit cīņa par šo jautājumu, jo aktīvisti ir vērsušies tiesā, lai bloķētu procedūru ierobežojošo likumu izpildi, informē medijs "The New York Times".

Gaidāms, ka aptuveni puse no ASV štatiem centīsies ieviest abortu liegumu. Daudzviet šī procedūra pagaidām ir atļauta, kamēr tiesas lemj, vai aizliegumi var stāties spēkā. Pārējos štatos aborts ir likumīgs. Vairāki štati kopš jūnija ir paplašinājuši aborta pieejamību, pievienojot papildus juridisko aizsardzību saviem likumiem

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!