Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka neplāno sestdien plānotās protesta akcijas laikā Maskavā ievest karaspēku, lai nodrošinātu kārtību, vēsta raidorganizācija BBC. Taču aculiecinieki ceturtdien vakarā novērojuši, ka uz Maskavu tikusi vesta bruņutehnika.

Komentētāji uzskata, ka bruņutehnika uz Krievijas galvaspilsētu vesta, lai uzraudzītu sestdien plānotās akcijas dalībniekus, kuri pulcēsies, lai protestētu pret Krievijas Valsts domes vēlēšanu rezultātiem. Iepriekš Bolotnaja lakumā, kurā notika līdzīgs protests, tika ievestas armijas daļas, atgādina BBC.

Krievijas Ārkārtas vadības sistēmas dienestā BBC liegti komentāri par iespējamo armijas iesaisti kārtības nodrošināšanai sestdienas akcijā. Taču Iekšlietu ministrijā iepriekš noliedza ziņas, ka protestētāju uzraudzībai Maskavas centrā ievedīs bruņotos spēkus.

Kāds aculiecinieks BBC vēstījis: "Es ceturtdien ap pulksten 19:45 [pēc Maskavas laika] devos uz Gorkiju un Piemaskavā redzēju militārās tehnikas kolonnu. Kolonna sastāvēja no apmēram 20 automašīnām. Tur bija divi bruņutransportieri, daži tā saucamie "krievu Hummeri" un cita tehnika."

Viņš pastāstīja, ka vēlāk apmēram 90 kilometrus no Maskavas redzējis vēl vienu militāro transportlīdzekļu kolonnu. Tās bijušas parastās militārās automašīnas, kādās pārvadājot karavīrus.

Jau vēstīts, ka Maskavas varasiestādes devušas atļauju 24.decembrī Akadēmiķa Saharova prospektā ieplānotajai akcijai par godīgām vēlēšanām. Opozīcija nolēma vēl vienu protesta akciju rīkot pēc 10.decembrī notikušā mītiņa Bolotnaja laukumā, kurā sapulcējās vairāki desmiti tūkstoši protestētāju.

Jau vēstīts, ka vēlēšanas Krievijas domē notika 4.decembrī un tajās vairākuma atbalstu guva prezidenta Dmitrija Medvedeva un premjera Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija". Taču jau uzreiz pēc vēlēšanām mediji un Krievijas sabiedrība ziņoja par pārkāpumiem, tostarp vēlēšanu rezultātu viltošanu un balsu pirkšanu.

Lai izteiktu neapmierinātību ar vēlēšanu iznākumu, Maskavas un citu pilsētu ielās izgāja demonstranti, prasot atcelt vēlēšanu rezultātus un izsludināt jaunas vēlēšanas. Sestdien Maskavas ielās pulcējās aptuveni 60 000 protestētāju, un ārvalstu mediji šo demonstrāciju jau nosaukuši par lielāko Krievijas vēsturē.

Pēc akcijas Medvedevs interneta vietnē "Facebook" publicēja paziņojumu, kurā pauda, ka nepiekrīt izteikumiem par negodīgām vēlēšanām, taču solīja pārbaudīt visas šaubas.

Ārvalstu mediji pauda, ka pēc šiem protestiem Putins ir izkritis no neaizskaramo saraksta un ka notikušais atstās iespaidu uz gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, kuras notiks 2012.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!