Pēc otrdien notikušajiem terora aktiem, virmojot pelniem un krītot drupām, kļuva skaidrs - pasaules mediju un biznesa pasaules mugurkauls ir saplosīts, gluži tāpat kā izslavētais Ņujorkas nepakļaujamais lepnums, vēsta "Variety".
"Pilsēta ir ārkārtējā klusa šoka stāvoklī," rūgtuma pilnā balsī sacīja "USA Films" izplatīšanas prezidents Džeks Folejs. "Visā valdošajā haosā bija arī iejūtība un respekts. Cilvēki, kāpjot vilcienos, negrūstījās un nemēģināja sevi parādīt. Visi bija tik klusi un drūmi. Tā neesmu juties kopš Kubas raķešu krīzes".

Otrdien Folejs agrāk par saviem kolēģiem devās uz birojiem Blīkerstrītā un nokļuva pašā notikumu epicentrā. Pirmās lidmašīnas trieciena brīdī viņš bija vilcienā pēdējā posmā pirms Lejasmanhetenas. Kad kļuva zināmi notikušās nelaimes apjomi, vilciens apstājās un izlaida pasažierus divus kvartālus pirms Pasaules tirdzniecības centra.

Neviļus Folejs kļuva par liecinieku baisajiem skatiem, kad no Pasaules tirdzniecības centra iedragātajiem torņiem krita un lēca cilvēki. Augoši pelnu, putekļu un sodrēju mākoņi pārklāja ielas un cilvēkus. Pat tie, kas nebija pašā katastrofas tuvumā, redzēja skatus, ko neaizmirsīs vairs visu atlikušo dzīvi.

No augšstāva biroja "Viacom" pārstāvis Karls Folta redzēja debesskrāpī ietriecamies otro lidmašīnu: "No pilsētas vidus mēs to redzējām pilnīgi skaidri. Mēs neticējām tam, ko redzam - tā ietriecās otrā torņa sānos".

Otrās lidmašīnas sadursmi ar ēku no 26. ielas vēroja "Daily Variety" vēroja Vašingtonas korespondente Pamela Makklintoka, kas redakcijas uzdevumā bija ieradusies Ņujorkā. "6. avēnijas stūrī bija savācies liels pūlis, skatoties uz pilsētas centru. Domāju, ka noticis kāds negadījums, taču, paskatoties tajā pašā virzienā, redzēju tirdzniecības centru un kaut ko ietriecamies vienā no torņiem. Mēģināju izmantot mobilo tālruni, taču tas nebija iespējams. Ielās visi mēģināja zvanīt pa mobilajiem tālruņiem, taču arī viņiem nekas neizdevās. Pie visiem taksofoniem stāvēja rindas".

Viens no ekspertiem terorisma jautājumos pat izteica versiju, ka otrās lidmašīnas sadursmes laiks ar Pasaules tirdzniecības centru bija aprēķināts, lai to tiešraidē pārraidītu televīzija, kas pēc pirmās lidmašīnas trieciena televīzijas kameras vērsa uz ēku.

Visu notikušo savām acīm redzēja arī Sirakūzu universitātes profesors Džons Depa, kas sarakstījis "Media and Disasters: Pan Am 103".

"Viss tika uzvests kā TV šovs," uzskata "Fox Cable Networks" amatpersona Toms Tairers, kurš visu dienu bija pieplacis savai portatīvajai "Blackberry" portatīvajai saziņas ierīcei. "Tas bija labākais saziņas veids. Ielās visi neveiksmīgi mēģināja sazvanīt, lietojot mobilos tālruņus. Arī fiksētās līnijas lāga nestrādāja. Ar "Blackberry" varēju sievai uz Losandželosu aizsūtīt e-pastu, lai viņa zina, ka ar mani viss ir kārtībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!