Lietuvas prezidents Valds Adamkus, kura mandāts valsts vadītāja amatā beidzas otrdien, pirmdien Seimā ikgadējā prezidenta uzrunā par stāvokli valstī aicināja Lietuvu veiksmīgi pārkāpt vienotas Eiropas slieksni, pie kura tā atrodas, pateicoties pērn saņemtajiem uzaicinājumiem iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.
"Šobrīd mēs atrodamies pie vienotas Eiropas sliekšņa. Atliek vienīgi to pārkāpt un nostiprināties rietumu demokrātijas telpā. Tā ir vēsturiska mūsu tautas un valsts atgriešanās rietumu civilizācijas sliedēs, pa kurām mēs gājām simtiem gadu un no kurām mūs ar varu izsita uz vairāk nekā pusgadsimtu," sacīja Adamkus.

Prezidents arī uzsvēra, ka ir svarīgi visai tautai apzināties, cik nozīmīga ir Lietuvas nostiprināšanās rietumu pasaulē. Pēc viņa teiktā, "vēsture dod mums iespēju radīt drošu, civilizētu un pārtikušu nākotni sev, saviem bērniem un mazbērniem. Mūsu svarīgākais uzdevums ir izmantot šo iespēju".

Adamkus aicināja tiekties uz šo stratēģisko mērķu īstenošanu vienotībā un, izrādot savu gribu.

"Mēs nedrīkstam būt vienaldzīgi pret savu likteni, nedrīkstam ļaut sevi piemānīt, nedrīkstam pieļaut nelabojamas kļūtas," sacīja Lietuvas valsts vadītājs.

Adamkus brīdināja, ka, tuvojoties maijā gaidāmajam referendumam par Lietuvas dalību ES, eiroskeptiķi aizvien biežāk varētu mēģināt maldināt sabiedrību. Tādēļ viņš aicināja iedzīvotājus pretoties meliem un iebaidīšanai.

"Vai mēs spēsim pretoties mēģinājumiem sašķelt mūsu sabiedrību, mūsu tautu, mākslīgi iedalīt mūs "strādnieku tautā" un it kā šo tautu nesaprotošajā "elitē"? Tas būs atkarīgs no pie varas esošo cilvēku un iedzīvotāju modrības," sacīja Lietuvas prezidents.

Viņš arī izteica cerību, ka valsts galvenie sabiedriskie un politiskie spēki rīkosies godīgi un saskaņoti, cenšoties panākt, lai cilvēki referendumā aktīvi paustu savu gribu un atbalstītu Lietuvas virzību uz ES.

"Es personīgi darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai cilvēki apzinātos šāda ceļa izvēles svarīgumu un tā noderīgumu personības labklājībai. Aicinu visus pilsoņus, kuriem nav vienaldzīga tautas nākotne, saliedēties un rīkoties kopā, lai uzvarētu civilizētas eiropeiskas Lietuvas ideja," uzsvēra Adamkus.

Kopš 1998.gada Adamkus runu par stāvokli valstī parlamentam teicis piecas reizes, un līdz šim tas notika martā vai aprīlī.

76 gadus vecais Adamkus uzvarēja Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 22.decembrī, bet otrajā kārtā janvārī uzvaras laurus negaidīti plūca toreizējais Liberāldemokrātiskās partijas līderis ekspremjers Rolands Pakss.

Pakss stāsies Lietuvas prezidenta amatā trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!