Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paziņojums par Maskavas plāniem izvietot Kaļiņingradas apgabalā raķetes "Iskander" ir neizprotams un šāds solis nekādā ziņā neveicinās cīņu pret terorismu, trešdien atzina Lietuvas prezidents Valds Adamkus.
"Grūti saprast Krievijas prezidentu Medvedevu, kas savā runā nonācis pretrunās, - viņš runā par vēlēšanos kopā stāties pretī kopīgiem draudiem, bet vienlaikus sūta savas raķetes uz Kaļiņingradu ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas neitralizēšanai," norādījis Lietuvas valsts vadītājs.

"Taču šī ASV pretraķešu aizsardzības sistēma nav vērsta pret Krieviju, bet gan pret iespējamiem uzbrukumiem no nedraudzīgām valstīm, kurās rod patvērumu teroristi. Krievija to labi zina," Adamkus vārdus citē Lietuvas prezidenta Preses dienests. "Rodas jautājums: pret ko cenšas vērsties Krievijas prezidents? Skaidrs ir viens - šīs raķetes noteikti neveicinās cīņu pret terorismu."

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs trešdien savā pirmajā gadskārtējā runā par stāvokli valstī uzsvēra, ka Maskava, atbildot uz ASV plāniem izvietot Eiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus, savā rietumu anklāvā "vajadzības gadījumā" dislocēs raķešu kompleksus "Iskander" - augstas precizitātes bruņojumu, kas spēj trāpīt mērķī līdz 300 kilometru attālumā.

Pēc viņa teiktā, Krievija elektroniski bloķēs pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus un ir atteikusies no plāniem atsaukt trīs raķešu pulku dežūras.

Maskava kategoriski iebilst pret ASV plāniem izvēst pretraķešu vairogu NATO dalībvalstīs Polijā un Čehijā, apgalvodama, ka tas izjaukšot spēku samēru un graušot tās kodolarsenālu.

Vašingtona savukārt uzsver, ka vairogs nevarēs sacensties ar Krievijas arsenālu un tā mērķis ir tikai aizsargāt Eiropu pret "neprognozējamo valstu", konkrēti Irānas, un teroristu uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!