Lietuvas prezidents Valds Adamkus piektdien parakstīja Seimā ceturtdien pieņemto likumu par Lietuvas naftas kompleksu "Butinges Nafta", "Mažeikiu Nafta" un "Naftotiekis" reorganizāciju.
Līdz ar to "Mažeiķu naftas" akcionāru ārkārtas sapulcē 6.augustā tiks pabeigtas formalitātes, kas nepieciešamas ASV enerģētikas grupas "Williams International" un Krievijas naftas kompānijas "Jukos" līguma īstenošanai par ilgtermiņa naftas piegādēm.

Seims ceturtdien veica grozījumus Investīciju un nodokļu likumos, lai ļautu "Jukos" kļūt par "Williams International" stratēģisko partneri kompānijā "Mažeiķu nafta".

"Jukos" ir piekritusi iegādāties 26,85 procentus "Mažeiķu naftas" akcijas par 75 miljoniem ASV dolāru (47,55 miljoniem latu), aizdot kompānijai vēl 75 miljonus ASV dolāru un parakstīt ilgtermiņa vienošanos par 4,8 miljonu tonnu jēlnaftas piegādēm gadā.

Pēc darījuma noslēgšanas aptuveni 40,67% "Mažeiķu naftas" akciju piederētu Lietuvas valdībai, savukārt gan "Williams", gan "Jukos" katrai piederētu 26,85%.

Neviens no parlamenta deputātiem nebalsoja pret izmaiņām likumā, kaut arī vadošā sociāldemokrātu partija asi kritizēja gan "Williams", gan kompānijas piedāvāto vienošanos ar "Jukos".

Pēdējās nedēļās augsta ranga ASV amatpersonas, ieskaitot prezidentu Džordžu Bušu, vēstulēs Lietuvas līderiem pauda atbalstu darījumam ar "Jukos".

"Williams" 1999.gada beigās iegādājās 33% un kontroli uzņēmumā "Mažeiķu nafta". "Williams" pārstāvis Darjus Sils sacīja, ka darījums ar "Jukos" atrisinātu jautājumu par ilgtermiņa jēlnaftas piegādi, dotu līdzekļus ekspluatācijai un atvērtu durvis Rietumu finansējumam modernizācijas projektiem. Kompānija pēdējos gados ir cietusi zaudējumus nestabilo un nepietiekamo Krievijas jēlnaftas piegāžu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!