Foto: AFP/Scanpix
Gāztā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka tiesas prāva ir politiski piesātināta, taču juridiski vāja, spriež advokāti, prognozējot, ka spriedums šajā lietā gaidāms vēl pirms plašo protestu pirmās gadadienas.

Ja tiesa atzīs Mubaraka un šajā lietā līdzapsūdzēto - bijušā iekšlietu ministra Habiba el Adlija, kā arī sešu drošības dienestu komandieru - vainu, viņiem draud nāvessods par miermīlīgu demonstrantu nogalināšanu vērienīgajos protestos, kas Ēģiptē sākās pērnā gada 25.janvārī.

Par šīs tiesas prāvas politisko nozīmi šaubu nav, jo Mubaraks ir pirmais Arābu pavasara protestos gāztais arābu diktators, kurš stājas tiesas priekšā.

Taču pierādījumi šajā lietā ne tuvu nav nevainojami, atzīst advokāti.

Viņi pieļauj, ka armija, kura pārņēmusi varu valstī pēc Mubaraka gāšanas, ar šī tiesas procesa palīdzību vēlas apliecināt, ka tā pilda tautas gribu, un šim aspektam piešķirta lielāka nozīme nekā taisnas tiesas spriešanai.

"Juridiski runājot, ir maz pierādījumu, kas inkriminē Mubaraku," norāda advokāts Gamals Eids, kurš pārstāv nemieros bojāgājušo tuviniekus. "Apsūdzības puses argumenti izklausījās vairāk pēc politiskas runas, nevis juridiskas lietas."

"Pat prokuratūra atzīst, ka šī lieta ir vāja," viņš piebilst.

Prokuratūra pārmet Iekšlietu ministrijai un izlūkdienestiem, ka tie atteikušies sadarboties un tādējādi likuši šķēršļus lietas izskatīšanā.

Ceturtdien lietas galvenais prokurors Mustafa Suleimans pieprasīja piespriest Mubarakam nāvessodu.

"Nāvessoda pieprasīšana vēl nebūt nenozīmē nāvessodu," skaidro Eids.

Pēc viņa domām, jau fakts vien, ka prokuratūra pieprasījusi piespriest Mubarakam nāvessodu, varētu nomierināt ļaudis, kuri aicinājuši 25.janvārī rīkot masu demonstrācijas.

Pēc pēdējos mēnešos notikušajām protestētāju un drošības spēku sadursmēm Ēģiptē valdošā Bruņoto spēku augstākā padome vēlas pierādīt, ka tā tur doto vārdu un sauc pie atbildības tos, kas sacelšanās laikā pastrādājuši likumpārkāpumus.

Taču, neraugoties uz vājajiem pierādījumiem pret Mubaraku, gāztā prezidenta attaisnošana, visticamāk, pamatīgi saniknotu sabiedrību.

"Pašreizējos apstākļos varasiestādes cenšas nomierināt vispārējo noskaņojumu. Mubaraka spriedums tiks paziņots līdz 25.janvārim, vai arī līdz 25.janvārim vismaz tiks paziņots sprieduma nolasīšanas datums," prognozē advokāts. "Lai arī kāds būs spriedums, tas būs politisks. Tiesas procesam nevajadzētu būt politiskam. Mēs vēlamies taisnīgu tiesu, arī Mubarakam."

Jau ziņots, ka Mubaraka tiesas prāva apsūdzībās par korupciju un slepkavībām sākās 3.augustā, bet oktobrī lietas izskatīšana tika atlikta līdz 28.decembrim, jo gāztā režīma upurus pārstāvošie advokāti pieprasīja nozīmēt jaunu tiesnesi. Šī prasība gan tika noraidīta.

Tiesas "process ticis sasteigts," uzskata advokāts Mohammeds Abdelvahabs, kurš apmeklējis bijušā līdera tiesas sēdes. "Prokuratūra atzina, ka bija ļoti grūti iegūt pierādījumus, lai gan, pateicoties tehnoloģijām, visa pasaule tiešraidē [sociālajos tīklos un medijos] vēroja, kā tiek pastrādāti šie noziegumi."

Savukārt advokāts Jasers aš Šaaravijs uzskata, ka Mubaraka tiesas process "ir ļoti labi režisēta drāma".

Tikmēr aktīvisti, kuri pērn iesaistījās protestos pret Mubaraka režīmu, atzīst, ka viņi labprātāk vēlētos, lai gāztais prezidents tiktu tiesāts par varas ļaunprātīgu izmantošanu un līdzekļu izšķērdēšanu, kas pieļauta viņa 30 valdīšanas gados, nevis par sacelšanās dienu notikumiem.

"Lielākā daļa no tā, ko teica prokuratūra, bija retoriska. Tā neizklausījās pēc labi veidotas lietas," domā ilggadējais politiskais aktīvists Vaels Halils.

"Šajā lietā netiek izskatīta spīdzināšana un cilvēku pazušana," kas notika Mubaraka režīma gados, viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!