Foto: AFP/Scanpix
Terorismā apsūdzētais norvēģu ekstrēmists Anderss Bērings Breiviks, kurš gaida tiesas spriedumu par 77 cilvēku nogalināšanu pagājušajā gadā, cietumā rakstot autobiogrāfiju. Grāmatā Breiviks atklāšot informāciju par vismaz divām slepenas organizācijas, pie kuras ekstrēmists piederot, norvēģu šūniņām, paziņojis "Oslo šāvēja" advokāts. Par to vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Viņš paziņoja, ka grib uzrakstīt kaut ko par norvēģu šūniņām, bet nevēlējās pagaidām atklāt, ko tieši viņš plāno rakstīt," aģentūra citē Breivika advokātu Tūru Jordetu. Breiviks grāmatu par pagājušā gada 22. jūlija notikumiem sauc par "autobiogrāfiju", norāda advokāts. Tajā ekstrēmists atklāšot daudz vairāk nekā pastāstījis policijai.

Breiviks iepriekš stāstīja, ka 2002. gadā apmeklēja Libēriju, lai nodibinātu kontaktus ar tā saukto "Templiešu Ordeni". Par šo epizodi un cilvēkiem ar kuriem kontaktējis, autors plānojot pastāstīt savā grāmatā.

Breiviks cietumā rakstot pavisam trīs grāmatas. Viena no tām veltīta teroraktam, otra ideoloģiskiem jautājumiem, bet trešā stāstīšot par nākotni, vēsta "RIA Novosti".

14. augustā mediji ziņoja, ka norvēģu politiķi un laikrakstu redaktori saņēma vēstuli, kuru bija parakstījis "Templiešu Ordeņa vadītāja vietnieks", norāda "RIA Novosti".  Vēstulē tika pieprasīts atzīt Breivika darbības kā "nepieciešamību cīņā ar multikulturālismu" un attaisnot viņu, pretējā gadījumā draudot iznīcināt valsts "valdošo eliti".

Breiviks apgalvo, ka ir galēji labējā pretislāmistu tīkla "Templiešu ordenis" biedrs, kura eksistenci prokurors uzskata par apsūdzētā iztēles augli.

Jau vēstīts, ka Breiviku tiesā par teroraktu sarīkošanu Oslo un Tīrifjordena ezera Utejas salā. Spriedumu tiesa plāno nolasīt 24. augustā. Ja Breiviku atzīs par pieskaitāmu, viņam draud 21 gad cietumā, kas var tikt pagarināts bezgalīgi, kamēr vien viņš tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai. Pretējā gadījumā viņam var tikt nozīmēta piespiedu ārstēšanās.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!