Foto: AFP/Scanpix
Bijušā Bosnijas serbu armijas komandiera Ratko Mladiča veselības stāvoklis ir būtiski uzlabojies, pirmdien paziņoja Bijušās Dienvidslāvijas starptautiskā tribunāla cietumā ieslodzītā tiesājamā advokāts Milošs Šalī, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Maldičs jau spēj piecelties kājās, viņam parādījusies apetīte un viņš pieņēmies svarā par 10 kilogramiem," pastāstīja advokāts. Viņš informēja, ka Belgradas Kara medicīnas akadēmijas mediķu konsīlija ziņojums par Mladiča veselības stāvokli nodots pašam apsūdzētajam, viņa advokātiem un Hāgas tribunāla sadarbības komitejai.

"Mums ir aizliegts runāt par viņa stāvokli ar žurnālistiem, tas ir pretrunā ar tribunāla prasībām," sacīja Šalī.

Jau vēstīts, ka novembrī mediķi bijušajam Bosnijas serbu līderim konstatēja smagu pneimoniju un atklāja šķidrumu plaušās. Mladičam nepārtraukti bija paaugstināta temperatūra, organisms bija novājināts un pacients nevarēja piecelties no gultas, pastāvēja bažas, ka viņš nenodzīvos līdz tiesas procesam.

Jau vēstīts, ka bijušajam Bosnijas armijas štāba priekšniekam izvirzītas apsūdzības arī par vajāšanu, masu iznīcināšanu, deportāciju, nehumānām darbībām, nelikumīgu uzbrukšanu civiliedzīvotājiem un ķīlnieku saņemšanu.

Viņš tiek apsūdzēts par Srebrenicas slaktiņa izplānošanu, kurā 1995.gadā tika nogalināti apmēram 8000 musulmaņu zēni un vīrieši, kas bija lielākais slaktiņš Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām. Tas ir arī vienīgā Bosnijas kara epizode, kuru ANO Starptautiskais bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls (ICTY) atzīst par genocīdu.

Tāpat viņu apsūdz par galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, kas ilga 44 mēnešus un kuras laikā bojā gāja 10 tūkstoši cilvēku.

Mladičs pēc gadiem ilgas slēpšanās tika aizturēts 26.maijā Serbijas ziemeļu provincē Vojvodinā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!