Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas labējās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) biedri trešdien ievēlēti par trīs Bundestāga komiteju priekšsēdētājiem, tostarp nonākot ietekmīgās Budžeta komitejas vadībā.

AfD biedrs Pēters Bēringers Budžeta komitejas vadītāja amatā tika ievēlēts tikai ar savas partijas biedru un liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) balsīm. Kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") balsoja pret, bet pārējo partiju biedri atturējās.

Komiteju priekšsēdētāji parasti amatā nonāk bez balsošanas, bet oponenti iebilda pret eiroskeptiķa Bēringera iepriekš izteiktiem komentāriem par dažādiem jautājumiem.

Līdzīgu jautājumu dēļ vajadzēja rīkot balsojumus, lai amatā vārētu nonākt Tieslietu komitejas vadītājs Stefans Brandners un Tūrisma komitejas priekšsēdētājs Sebastians Mincenmaiers.

AfD Bundestāga vēlēšanās septembrī ierindojās trešajā vietā ar 12,6% vēlētāju atbalstu, un tai ir trešā lielākā francija parlamentā. Pēc jaunās valdības izveidošanas, ja kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie konservatīvie (CDU/CSU) un sociāldemokrāti (SPD) vienosies par "lielās koalīcijas" atjaunošanu, tā acīmredzami kļūs par lielāko opozīcijas partiju.

Budžeta komitejas vadītāja postenis ir simboliski svarīgs, lai arī tā ieņēmēja pilnvaras neļauj grozīt valdības politiku. Tradicionāli šis amats nonāk lielākās opozīcijas partijas rokās. Pārējās partijas neapstrīdēja AfD tiesības uz nozīmīgo posteni, tomēr pauda nepatiku pret partijas izvirzītajiem kandidātiem.

Citu partiju biedri iepriekš ir bloķējuši AfD biedra nonākšanu Izlūkdienestu uzraudzības komiteja. Viņi arī noraidīja partijas pārstāvi komitejas vadītāja vietnieka postenim islāmam veltītu izteikumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!