Foto: AFP/Scanpix

Labējo eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) popularitātes kāpums ir murga piepildīšanās, pirmdien paziņoja prominenta Vācijas ebreju kopienas pārstāve pēc tam, kad AfD ieguva 20,8 % balsu Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes landtāga vēlēšanās.

"Tas, ka labējo ekstrēmistu partijas, kas pretīgi trulā veidā aģitē un mobilizē pret minoritātēm, popularitāte var tik nevaldāmi pieaugt, ir murga piepildīšanās," sacīja Ebreju Vācijā centrālās padomes bijusī vadītāja Šarlote Knobloha.

AfD svētdien notikušajās Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes landtāga vēlēšanās ieguvusi otro vietu, apsteidzot kancleres Angelas Merkeles kristīgos demokrātus.

Merkeles labēji centriskās Kristīgo demokrātu savienības (CDU) ģenerālsekretārs Pēters Taubers paziņoja, ka šajās vēlēšanās "nacionāla līmeņa debates par bēgļu politiku aizstāja vietējā mērogā nozīmīgus jautājumus".

CDU Vācijas ziemeļaustrumu federālās zemes vēlēšanās ieguva 19 % balsu, tomēr domājams, ka tā tāpat atkal veidos koalīciju ar kreisi centrisko Sociāldemokrātu partiju (SPD), kas saņēmusi 30,6 % vēlētāju atbalstu.

Knobloha, kas vada Minhenes un Augšbavārijas Izraēliešu kultūras kopienu, AfD panākumus raksturoja kā skumju komentāru par Vācijas demokrātiju.

AfD kāpina savu popularitāti, izmantojot sabiedrības plašo neapmierinātību par to, ka pērn valstī ieradās 1,1 miljons migrantu. Partija uzstāj, ka tas ir rezultāts Merkeles solījumam sniegt patvērumu Sīrijas bēgļiem.

Eiroskeptiskā, pret migrāciju noskaņotā pozīcija nacionālās sabiedriskās domas aptaujās AfD ļāvusi pakāpties līdz trešajai vietai, un domājams, ka nākamgad gaidāmajās parlamenta apakšpalātas Bundestāga vēlēšanās tā iegūs deputātu mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!