Foto: AFP/Scanpix

Eritrejas prezidents Isaiass Afevorki otrdien paziņojis, ka tautiešu bēgšana uz Eiropu ir ārvalstu spēku tīšas darbības rezultāts.

70 gadus vecais bijušais kreiso kaujinieku līderis otrdien, valsts neatkarības 25.gadadienā, paziņoja, ka 5000 Eritrejas pilsoņu, kas saskaņā ar ANO aplēsēm katru mēnesi riskē ar dzīvībām, lai aizbēgtu no valsts, dodas prom, jo tiek iedrošināti to darīt.

Afevorki sacīja, ka Eritrejas ienaidnieku galvenais drauds ir Eritrejas pilsoņi un cilvēku kontrabanda tiek izmantota, lai iedrošinātu viņus pamest valsti.

Prezidents apgalvoja, ka šo politiku atbalsta arī ASV prezidents.

Viņš vainoja ārvalstu spēkus arī Eritrejas ekonomikas vājināšanā un sacīja, ka pēdējos 25 gados bijusi vērojama tikai naidīga attieksme pret Eritrejas suverenitāti un neatkarību.

"Ekonomiskā sabotāža tiek turpināta (..) ar mērķi radīt nabadzību un badu, lai provocētu krīzi valstī," sacīja Afevorki, kritizējot valstis, kas bloķē Eritrejas prasību, lai emigranti caur vēstniecībām maksā 2% ienākuma nodokli.

Eritreja, kas 1991. gadā atdalījās no Etiopijas, ir viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm. Tās režīms tiek apsūdzēts politisko oponentu ieslodzīšanā, un pilsoņi pēdējos gados veido vienu no lielākajām bēgļu grupām, kas mēģina nokļūt Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!