Foto: AFP/Scanpix

Par spīti Ašgabatas centieniem nepieļaut savas kaimiņvalsts problēmu nonākšanu savā robežas pusē, bruņotās sadursmes ir sasniegušas Turkmenistānas robežu, raksta "EurasiaNet"

Afganistānas spēki 21. oktobrī īstenotā operācijā viceprezidenta Abdula Rašīda Dostuma vadībā dzinušies pakaļ "Taliban" kaujiniekiem caur ciematiem Džoudžānas provinces ziemeļu daļā, un 23. oktobrī viņi gatavoja uzbrukumu vairākiem desmitiem "Taliban" kaujinieku, kas atradās uz salas Amudarjas upē, kas atdala Afganistānu no Turkmenistānas.

Vairāki "Taliban" kaujinieki, kas nesen sagrābuši ciemus Džoudžanas provinces Hamjabas vilajetā, kas robežojas ar Turkmenistānu, tikuši padzīti no ciemiem, Afganistānas spēkiem uzbrūkot no dienvidiem, "Radio Brīvā Eiropa" Turkmenistānas dienestam "Aztalyk" norādījis armijas pārstāvis Sultans Faizi.

Faizi stāsta, ka "Taliban atkāpās un patvērās uz salas. Viceprezidents Dostums pavēlēja spēkiem gatavoties piespiest kaujiniekus padoties vai cīnīties". Viņš papildināja, ka armija jau bija ieņēmusi pozīcijas upes dienvidu krastā.

"Mēs sazinājāmies arī ar Tukrmenistānu un teicām, lai viņi gatavojas, jo šie teroristi neapdraud tikai Afganistānu, viņi apdraud visu reģionu. Turkmenistāna ir pilnībā informēta par notiekošu un veikusi nepieciešamos sagatavošanās darbus." Faizi sacīja, ka ir svarīgi neļaut teroristiem aizbēgt. "Ja Turkmenistāna neļaus viņiem šķērsot savu robežu, tā būs liela uzvara."

"Radio Brīvā Eiropa" gan norāda, ka problēma Dostuma spēki ir bēdīgi slaveni ar savu izturēšanos pret sagūstītajiem ienaidnieku kaujiniekiem, kā dēļ ir maz ticams, ka uz salas esošie "Taliban" kaujinieki padosies.

Faizi sacīja, ka viena puse salas pieder Turkmenistānai un otra Afganistānai, norādot, ka Dostuma spēkiem bija tiesības uzbrukt kaujiniekiem bez Turkmenistānas atļaujas. Taču Turkmenistānas spēki patrulē salā un pedējos mēnešos ir arestējuši un dažreiz pat ieslodzījuši Afganistānas pilsoņus, kuri uz salas ganījuši savus lopus.

Savukārt Turkmenistāna nav skaidri izteikusies par saviem nodomiem. Džoudžanās provinces gubernatora vietnieks Abdulramans Mamudi apstiprināja, ka Afganistānas spēki ir piespieduši vairākus kaujiniekus patverties uz salas. Viņš papildināja, ka Turkmenistāna ir apsolījusi palīdzēt, taču "pašreiz teroristi atrodas salas Afganistānas daļā".

Armijas pārstāvis Sultans Faizi "Aztalyk" norādīja, ka viceprezidenta Dostuma vadītie spēki pirms pāris nedēļām padzinuši kaujiniekus no ziemeļu teritorijām, taču tie vēlāk atgriezušies, kad armija pametusi reģionu.

Mamudi sacīja, ka šoreiz situācija būs citāda. Dostums ir pavēlējis viņam un citiem atgriezties Hamjabā un solījis atjaunot nopostītās administratīvās ēkas. Mamudi sacīja, ka viceprezidents sadarbojas arī ar vietējiem kaujiniekiem "Arbaky", lai Taliban nevarētu atgriezties Džoudžānā un ieņemt pilsētas un ciemus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!