Afgāņi otrdien pauda sašutumu par ASV spiedienu, kas pamudināja bijušo Afganistānas karali Mohammedu Zahiršahu pirmdien paziņot, ka viņš negatavojas kandidēt uz valsts vadītāja amatu.
Daudzi afgāņi pauda nostāju, ka ir pateicīgi ASV par palīdzību radikālā islāma grupējuma "Taleban" gāšanā no varas un operācijās pret talibu sabiedrotajiem teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" kaujiniekiem, taču uzskata, ka Vašingtona nedrīkst ierobežot afgāņu izvēli Lielajā tautas sapulcē jeb Loja džirgā, kas sanāks otrdien, lai izveidotu pārejas valdību valdību, kas darbosies divus gadus - līdz pirmajām demokrātiskajām vēlēšanām.

"ASV nedrīkst uzspiest afgāņiem savu gribu. Tām jāļauj viņiem uzstādīt pašiem savas prasības," sacīja Kabulas zinātņu akadēmijas pārstāvis Baširs Ahmads.

"Loja džirga nozīmē to, ka cilvēkiem jāļauj pašiem lemt savu likteni," sarunā ar aģentūru AFP uzsvēra Ahmads.

Bija plānots, ka Loja džirga sanāks pirmdien. Taču Afganistānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Omers Samads negaidīti nāca klajā ar paziņojumu, ka Lielās sapulces atklāšana pārcelta uz otrdienu, jo, pirms darbu sāk Afganistānas cilšu vecāko padome, esot jāatrisina "loģistikas jautājumi".

Taču, pēc informācijas avotu un Loja džirgas delegātu teiktā, patiesībā šo aizkavēšanos izraisījušas domstarpības pagaidu valdības vadītāja Hamida Karzaji un bijušā karaļa piekritēju starpā.

Bažas, ka Zahiršaha kandidatūra varētu apdraudēt Karzaji izredzes palikt valdības vadītāja amatā, pamudināja ASV izdarīt spiedienu uz ekskarali, lai viņš publiski atteiktos no pretenzijām uz varu.

ASV īpašais sūtnis Zalmajs Halizads pirmdienas vakarā pavēstīja, ka Zahiršahs nāks klajā ar paziņojumu, ka negrasās pretendēt uz valsts vadītāja amatu un atbalsta Karzaji kandidatūru valdības vadītāja amatam.

Drīz pēc tam ekskaralis paziņoja: "Kā jau es vienmēr esmu teicis, man nav nodoma atjaunot monarhiju, un Loja džirgā es nekandidēju ne uz vienu amatu. Mans vienīgais mērķis ir kalpot ciešanu māktajai afgāņu tautai."

"Es augsti vērtēju pagaidu valdības vadītāja Hamida Karzaji darbu un pilnībā atbalstu viņa kandidatūru pārejas valdības vadītāja amatam," uzsvēra bijušais Afganistānas karalis.

Skolotāja Tahera Huršida no Bamijanas provinces pauda viedokli, ka 87 gadus vecais ekskaralis ir par vecu, lai vadītu valsti, bet uzsvēra, ka ASV nevajadzētu iejaukties Afganistānas valdības veidošanas procesā.

"ASV iejaukšanās nebija nepieciešama. Afgāņu tautai bija jāļauj pašai izlemt savu likteni," viņa norādīja.

Tomēr ASV Valsts departaments pirmdien noraidīja, ka Vašingtona būtu ieņēmusi kādu konkrētu nostāju jautājumā par ekskaraļa lomu Afganistānas pārvaldē.

"Kas attiecas uz viņa lomu Loja džirgas laikā, tas ir afgāņu ziņā," sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Ričards Baučers.

Zahiršaha preses sekretārs Hamids Sidiks apstiprinājis, ka bijušais monarhs ir gatavs otrdienas pēcpusdienā atklāt Lielo sapulci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!