Foto: AFP/Scanpix/LETA

Radikālo islāmistu grupējums "Taliban" izdevis rīkojumu aizliegt Afganistānā dzīvojošajām sievietēm strādāt Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), atsaucoties uz ANO preses pārstāvja Stefana Dujarika teikto, vēsta medijs "Al Jazeera".

ANO pārstāvis skaidroja, ka šī ir jaunākā tendence, kas kaitē palīdzības organizāciju spējai strādāt Afganistānā, kur vairāk nekā 23 miljoniem iedzīvotāju, kas ir aptuveni puse no valsts iedzīvotājiem, nepieciešama palīdzība.

ANO avoti norādīja, ka raizes par aizlieguma izpildi mudinājušas organizāciju lūgt visiem darbiniekiem 48 stundas nenākt uz biroju.

Ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs jebkuru aizliegumu afgāņu sievietēm strādāt ANO savā valstī skatīs kā "nepieņemamu un neiedomājamu," skaidroja Dujariks.

"Mēs šobrīd skatāmies kā šī notikumu attīstība ietekmēs mūsu operācijas valstī un rīt ir gaidāmas tikšanās ar "de facto" amatpersonām Kabulā. Mēs mēģinām gūt kādu skaidrību," uzsver Dujariks.

Otrdien ANO misijas Afganistānā (UNAMA) pārstāvji izteica raizes, ka sieviešu darbaspēkam austrumu provincē Nangarhārā ir aizliegts strādāt.

"Nacionālais ANO darbaspēks (sievietes un vīrieši) 48 stundas nenāks uz darbu, jo pastāv iespēja, ka tiks realizēts aizliegums pret darbiniecēm sievietēm, ņemot vērā noteikumu izpildi, kas sākas šodien Džalalabadā," aģentūrai "Reuters" par Nangarhāras provinces centrālo pilsētu komentēja ANO amatpersona.

"Taliban" administrācija uzsvērusi, ka ciena sieviešu tiesības, bet tikai saskaņā ar Islāma likuma interpretāciju. Kopš "Taliban" pārņēma kontroli Afganistānā, grupējums ir ierobežojis sieviešu piekļuvi publiskajai dzīvei, tā skaitā, liedzot sievietēm studēt un slēdzot lielāko daļu meiteņu skolu.

Aizvadītā gada decembrī "Taliban" amatpersonas liedza sievietēm strādāt arī nevalstiskajās organizācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!