Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirms 33 gadiem kara laikā pazudis padomju karavīrs atrasts Afganistānas rietumu provincē Herātā. Etniskais uzbeks ar pieņemtu afgāņu vārdu nodarbojas ar ārstniecības augu vākšanu un dzīvo vietējā kopienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kādreizējo karavīru Bahretdinu Hakimovu atrada bijušās Padomju Savienības veterāni, kas kādreiz piedalījušies Afganistānas karā. Vīrieti, kurš Afganistānā saukts par Šeihu Abdullahu, atrada pēc gadu ilgas meklēšanas, skaidro oficiālās veterānu komitejas vadītājs Ruslans Auševs.

Karavīrs, kurš dienēja motorizēto strēlnieku vienībā, tika ievainots kaujā 1980. gadā - tikai dažus mēnešus pēc padomju invāzijas sākuma. Viņu izglābuši vietējie iedzīvotāji.

Uzbeks, kuram no kara ievainojumiem trīcot roka un plecs, un esot nervu tiks, varējis nosaukt savu iepriekšējo dzīves vietu Samarkandu un radinieku vārdus. Viņš sapratis krievu valodu, bet runājis tajā ļoti slikti. Abdullahs bijis precējies, bet viņa sieva jau esot mirusi. Bērnu pārim nav.

Veterānu komitejas sarakstos ir vēl 264 karā Afganistānā pazuduši padomju karavīri. Pirmajā desmitgadē pēc kara beigām 1989. gadā komiteja atrada 29 pazudušos vīrus, no tiem 22 devās mājās, bet septiņi nolēma palikt Afganistānā.

Afganistānas karš, saukts arī par Padomju - afgāņu karu vai PSRS iebrukumu Afganistānā, bija karš starp padomju atbalstīto Kabulas valdību un PSRS armiju no vienas un ASV atbalstītajām separātiskajām afgāņu ciltīm - modžahediem - no otras puses. Cīņas ilga no 1980. līdz 1989. gadam. Desmit gadus ilgajā karā gāja bojā aptuveni 15 000 padomju karavīru un vairāk nekā miljons Afgāņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!