Afganistānas drošības spēki turpina bēdīgi slavenā Kabulas galvenā cietuma aplenkumu, kurā nedēļas nogalē notika aptuveni 2 000 cietumnieku sacelšanās, informē ārvalstu prese.
Dumpī iesaistījušies “Taleban” un “Al-Qaeda” grupējumu pārstāvji, kā arī citi ieslodzītie, raksta BBC.

Neoficiāla informācija liecina, ka sadursmēs gājuši bojā septiņi cilvēki, ievainoti 36, taču cietuma amatpersonas šādas ziņas neapstiprina.

Dumpja novēršanā iesaistījušies arī ASV un NATO spēki. Kāda cietuma amatpersona izsaka bažas, ka nemiernieki varētu būt pārņēmuši savā kontrolē cietuma sieviešu ieslodzījuma telpas un izvarojuši cietumnieces. Sīkāka informācija nav pieejama, jo iekļūt cietumā nav iespējams.

Svētdienas vakarā cietumā bija dzirdami šāvieni, pirmdien tie vairs nav atkārtojušies. Vairāki avoti ziņo, ka sacelšanās draudēja pārvērsties masveida bēgšanā, un vairāki cietumnieki jau bija mēģinājuši pārkļūt cietuma sienām.

Afganistānas valdība ir paziņojusi par gatavību atklāt uguni, lai apspiestu dumpi, un aicinājusi ieslodzīto pārstāvjus nekavējoties uzsākt “mierīgas sarunas” ar drošības dienestiem.

Jau ziņots, ka naktī uz naktī uz svētdienu Puličarki cietumā Kabulas austrumu nomalē sākās ieslodzīto dumpis, un policija un karavīri bija aplenkuši cietuma spārnu, taču grautiņu dēļ tajā nespēja iekļūt, lai savāktu nogalinātos un ievainotos.

Puličarki ir milzīgs pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados būvēts cietumu komplekss, kur astoņdesmitajos gados tika spīdzināti un nogalināti tūkstošiem afgāņu, kas iebilda pret komunistu varu. Šobrīd tajā ieslodzīti gan parasti kriminālnoziedznieki, gan kaujinieki, kas saistīti ar "Taliban" un "Al Qaeda".

Pagājušajā mēnesī no šā cietuma izbēga septiņi ieslodzītie, un amatpersonas uzskata, ka viņiem palīdzējuši cietumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!