Foto: Reuters/Scanpix
ASV izlūkdienestu vadītājs ceturtdien sniedza pesimistisku vērtējumu un prognozi par drošības situāciju Afganistānā, kurp ASV valdība plāno nosūtīt vairāk karavīru cīņai pret islāma ekstrēmistiem.

"Politiskā un drošības situācija Afganistānā gandrīz noteikti pasliktināsies arī 2018. gada gaitā, pat ja mēreni palielināsies ASV un tās partneru militārā palīdzība," Senāta Izlūkošanas komitejas sēdē sacīja nacionālo izlūkdienestu direktors Dens Koutss.

"Afganistāna ar grūtībām mēģinās ierobežot savu atkarību no ārēja atbalsta, līdz tā iegrožos nemierus vai panāks miera vienošanos ar "Taliban"," Koutss sacīja senatoriem, prezentējot ikgadējo vērtējumu par draudiem ASV nacionālajai drošībai.

ASV vadīti spēki ir cīnījušies Afganistānā gandrīz 16 gadus, un tas ir Amerikas ilgākais karš, tomēr šajā cīņā nav gūta uzvara.

Aizsardzības izlūkošanas aģentūras vadītājs ģenerālis Vinsents Stjuarts paziņoja, ka problēmas nerisināšanas gadījumā ASV vadītā alianse riskē zaudēt trauslos panākumus, kurus tā sasniegusi ieilgušā konflikta laikā.

"Ja mēs kaut ko nemainīsim ... situācija turpinās pasliktināties un mēs zaudēsim visus panākumus, kuros esam investējuši vairākus pēdējos gadus," sacīja Stjuarts.

Jaunā militāro centienu pastiprināšana ietvertu ASV un NATO padomnieku nosūtīšanu brigāžu un bataljonu līmenī, lai palīdzētu afgāņu komandieriem koordinēt karaspēka pārvietošanos ar artilērijas, izlūkošanas vai tuvu gaisa spēku atbalstu, teica Stjuarts.

Koutss sacīja, ka "Taliban" turpina pieņemties spēkā.

"Domājams, ka "Taliban" turpinās gūt panākumus, sevišķi lauku rajonos," teica ASV izlūkdienestu vadītājs, piebilstot, ka centieni atbalstīt afgāņu armiju bijuši mazāk auglīgi, nekā bija cerēts.

"Afgāņu drošības spēku veikums, iespējams, pasliktināsies talibu operāciju, kauju upuru, dezertēšanu, slikta loģistikas atbalsta, vājas vadības kombinācijas dēļ," sacīja Koutss.

Afganistānā ir apmēram 8400 amerikāņu karavīru. Lielākā daļa no viņiem ir NATO misijā, kuras 13 300 karavīru apmāca un konsultē afgāņu spēkus cīņai pret talibiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!