Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānas varasiestādes atraidījušas no Vācijas deportētu patvēruma meklētāju un nosūtījušas viņu atpakaļ uz Vāciju, ceturtdien atklājusi kāda afgāņu amatpersona.

Migrācijas dienesta amatpersona norādīja, ka patvēruma meklētājs bijis garīgi slims. Balstoties uz Afganistānas un Vācijas vienošanos nedeportēt personas, kas uzskatāmas par īpaši neaizsargātām, otrdien vīrietis nogādāts atpakaļ Vācijā ar to pašu lidmašīnu, ar kuru iepriekš todien tika deportēts.

Vīrietis tika deportēts kopā ar vēl 35 atraidītiem patvēruma meklētājiem. Viņi ir 20. grupa, kas kopš 2016. gada deportēta no Vācijas uz Afganistānu. Kopumā atpakaļ nosūtīti 475 cilvēki.

Atraidīto patvērumu meklētāju deportēšana ir izpelnījusies ļoti pretrunīgus vērtējumus. Kritiķi apgalvo, ka Afganistāna joprojām ir bīstama valsts, kur regulāri notiek talibu un teroristu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumi.

Jūlijā viens afgānis izdarīja pašnāvību pēc tam, kad tika deportēts. 23 gadus vecais vīrietis tika nosūtīts atpakaļ uz Afganistānu pēc astoņiem Vācijā nodzīvotiem gadiem.

Avoti Afganistānas drošība spēkos apgalvo, ka uzbrukumos un sadursmēs katru dienu tiek nogalināti aptuveni 35 karavīri un policisti. Arī civilo upuru skaits ir ļoti augsts. Pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos Afganistānā tika nogalināti 2798 civiliedzīvotāji, kas ir par 21% vairāk nekā tai pat laika posmā 2017.gadā, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!