Afganistānas galvaspilsētā Kabulā piektdien tika atklāta Loja džirga jeb Lielā sapulce, kuras uzdevums ir izveidot nākamo valsts valdību. Par atklāšanu paziņoja Loja džirgas komisijas priekšsēdētājs Mohammads Ismaels Kasemjars.
Afganistānas līderu kopsapulce lemj par valsts nākotni

"Loja džirgas sanāksme ir nacionālās vienotības, miera un samierināšanās pasākums," viņš sacīja.

Bija plānots, ka Loja džirga sanāks pirmdien, lai ievēlētu jaunu pārejas laika valdību, kas pārvaldīs Afganistānu nākamos divus gadus līdz pirmajām demokrātiskajām vēlēšanām.

Taču Afganistānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Omers Samads negaidīti nāca klajā ar paziņojumu, ka Lielās sapulces atklāšana pārcelta uz otrdienu, jo, pirms darbu sāk Afganistānas cilšu vecāko padome, esot jāatrisina "loģistikas jautājumi".

Taču, pēc informācijas avotu un Loja džirgas delegātu teiktā, patiesībā šo aizkavēšanos izraisījušas domstarpības pagaidu valdības vadītāja Hamida Karzaji un bijušā karaļa Mohammada Zahiršaha piekritēju starpā.

Bažas, ka Zahiršaha kandidatūra varētu apdraudēt Karzaji izredzes palikt valdības vadītāja amatā, pamudināja ASV izdarīt spiedienu uz ekskarali, lai viņš publiski atteiktos no pretenzijām uz varu.

No 1501 Loja džirgas pārstāvja 450 ievēlējuši vai iecēluši dažādu profesiju vai interešu grupu pārstāvji, bet pārējos izraudzījusies tauta.

Jaunajā tautas sapulcē ievēlēts 1051 pārstāvis no 370 vēlēšanu apgabaliem, 53 pagaidu valdības ministri un viņu vietnieki, seši garīdznieki, 20 ievērojamas personas, 51 civilās sabiedrības pārstāvis, 39 dažādu profesiju un zinātņu pārstāvji, 25 kuču nomadi, simts bēgļu, seši pārvietoto personu pārstāvji, kā arī simts sievietes. Sievietes ieguvušas papildu vēl 60 vietas, jo ir pārstāvētas arī iepriekš minētajās citās kategorijās.

Paredzams, ka Lielā tautas sapulce par pārejas valdības vadītāju iecels līdzšinējo pagaidu valdības vadītāju Hamidu Karzaji. Viņu pagaidu valdības amatā iecēla ANO rīkotajā konferencē Bonnā decembrī, pēc tam kad rudenī Afganistānas Ziemeļu alianse ASV aviācijas uzlidojumu aizsegā gāza radikālo islāma kustību "Taleban".

Prognozē, ka Loja džirga varētu uzticēt nozīmīgāku lomu arī bijušajam Afganistānas karalim - 87 gadus vecajam puštunam Mohammadam Zahiršaham - un bijušajam prezidentam Burhanudinam Rabani.

Loja džirgas vēlēšanās varēja balotēties vienīgi Afganistānas pilsoņi, kas sasnieguši vismaz 20 gadu vecumu, nav saistīti ar teroristiskiem grupējumiem un narkotiku tirdzniecību, cilvēktiesību pārkāpumiem, arheoloģisku vērtību izlaupīšanu vai kontrabandu. Viņi nedrīkstēja būt ne tieši, ne netieši iesaistīti nevainīgu cilvēku bojāejā. Viņiem bija jāprot lasīt un rakstīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!