Afganistānas valdība ir slēgusi vienu no populārākajiem laikrakstiem valstī, jo šis valstij piederošais izdevums mēģinājis īstenot no prezidenta Hamida Karzaja administrācijas neatkarīgu politiku, apgalvo laikraksta redaktors.
Afganistānas informācijas un kultūras ministrs Sajīds Makhdūms pagājušās nedēļas nogalē aizliedza izdot laikrakstu "Arman-e-Mili", jo tas centās samazināt ietekmi, kāda uz preses izdevumu darbību ir Karzaja administrācijai, pirmdien paziņoja laikraksta redaktors Haidars Mutahars.

"Mēs mēģinājām būt neatkarīgāki un ieviest savu publikāciju politiku," aģentūrai AFP sacīja Mutahars.

"Mēs vairākas reizes atteicāmies publicēt Informācijas un kultūras ministrijas rakstus, it īpaši dažus ministra vietnieka rakstus .. tādēļ [informācijas un kultūras] ministrs kļuva neapmierināts," teica Mutahars.

"Pašlaik Afganistānā ir 265 dienas, iknedēļas un citu veidu laikraksti. Pieci no tiem pieder valdībai, un tajos katru dienu tiek publicētas vienas un tās pašas fotogrāfijas un raksti. Tādēļ mēs izlēmām vienu no tiem slēgt, šis ir galvenais iemesls," svētdien preses konferencē sacīja Afganistānas informācijas un kultūras ministrs.

"Mēs tērējam 13 afgānus (13 santīmus) par katru laikrakstu un pārdodam to par trim afgāniem (trim santīmiem). Sabiedrībā, kur valda demokrātija un ir runas brīvība, nav nepieciešami valsts laikraksti. Pietiktu ar vienu valsts laikrakstu", klāstīja ministrs.

Mutahars nepiekrita ministra apgalvojumiem, sakot, ka viņa avīzei bijuši augsti ienākumi.

"Tā bija politiska sazvērestība pret mani, lai tiktu vaļā no manis, viņš slēdza visu laikrakstu," teica Mutahars.

Afganistānā ir zems pieprasījums pēc laikrakstiem, jo 86 procenti no 24 miljoniem iedzīvotāju ir analfabēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!