Foto: AFP/Scanpix/LETA
Talibu nemierniekiem, ASV un vietējiem afgāņu spēkiem panākot vienošanos par pauzi karadarbībā, kas var kļūt par nozīmīgu pavērsiena punktu ieilgušajā konfliktā, Afganistānā sestdien, 22. februārī, spēkā stājas daļēja pamiera nosacījumi.

Ja "vardarbības samazināšana" tiks ievērota, tas būs svarīgs solis, lai no Afganistānas pēc 18 gadu klātbūtnes tiktu izvests ASV karaspēks.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un talibi piektdien paziņoja, ka puses piekritušas pēc daļējā pamiera, kas ilgs nedēļu, 29. februārī Dohā parakstīt vienošanos.

Afganistānas Nacionālās Drošības padomes pārstāvis aģentūrai AFP piektdien pavēstīja, ka ar sestdienu tiks uzsākta septiņu dienu ilga vardarbības mazināšanas programma.

Vardarbības mazināšana būs apliecinājums tam, ka talibi spēj kontrolēt savus spēkus, kā arī labas gribas apliecinājums pirms vienošanās parakstīšanas, kas, kā tiek ziņots, paredz, ka Pentagons no Afganistānas izvedīs aptuveni pusi no 12 000 līdz 13 000 karavīru, kas tur šobrīd ir dislocēti.

"Talibiem ir jādemonstrē, ka viņi ir uzticīgi būtiskai vardarbības samazināšanai," tviterī norādīja ASV aizsardzības ministrs Marks Espers.

"Ja talibi noraidīs šo ceļu uz mieru, mēs esam gatavi aizstāvēt sevi un mūsu afgāņu partnerus," viņš piebilda.

Kopš ASV 2001.gadā iebruka Afganistānā, tur pauze karadarbībā ir bijusi tikai vienu reizi. Tas bija trīs dienu pamiers, 2018. gadā atzīmējot reliģiskos svētkus "Eid al-Fitr".

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani piektdien, 21. februārī, paziņoja, ka drošības spēki nedēļas laikā atradīsies "aktīvas aizsardzības statusā".

Kā paziņojumā norādīja talibi, karojošās puses pirms vienošanās parakstīšanas "radīs piemērotu drošības situāciju".

Talibu runasvīrs politikas jautājumos Suhails Šahins gan tviterī norādīja, ka vienošanās paredzēs "visu" ārvalstu spēku aiziešanu no Afganistānas.

Tiesa gan, vismaz šobrīd ASV vēlas paturēt Afganistānā savus karavīrus pretterorisma misijai, lai karotu pret džihādistiem, arī grupējumu "Islāma valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!