Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānā radikālo islāmistu kustība "Taliban" arestējusi kārtējo sieviešu tiesību aktīvistu, kas iesaistījās kampaņās, lai cīnītos par jaunu meiteņu iespēju mācīties skolās un iegūt izglītību, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Matiullahs Vesa ir aktīvists, kurš bieži darbojies visā valstī, lai uzlabotu izglītību ne tikai meitenēm, bet visiem bērniem, un par savām aktivitātēm viņš ir bieži saņēmis draudus. "Taliban" nav snieguši paskaidrojumus, vai plašāk komentējuši vīrieša arestu.

Vesa ir tikai viens no arestētajiem sieviešu izglītības aktīvistiem. Kopš 2021. gadā "Taliban" ierobežoja meiteņu iespēju mācīties skolās, Vesa ir bijis aktīvs opozīcijas viedokļa izplatītājs.

Februārī "Taliban" arestēja arī profesoru Ismailu Mashalu, kurš aktīvi kritizējis valdošā režīma lēmumu liegt sievietēm izglītības iespējas. Vīrietis arestēts Kabulā, kur dalījis bezmaksas grāmatas. Kopš sava atbrīvojuma marta sākumā, vīrietis nav komentējis notikušo.

Dienu pirms aresta Vesa savā "Twitter" profilā publicēja video ar "Pen Path Girls Edu" kampaņas brīvprātīgajiem, kas lūdz tiesības savām meitām apmeklēt skolu. "Vīrieši, sievietes, vecāki iedzīvotāji, jaunieši no visiem valsts nostūriem lūdz nodrošināt tiesības uz izglītību savām meitām," viņš rakstīja.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Afganistānas misijas ietvaros arī izcēlusi Vesas apcietinājumu. ANO pieprasījusi grupējumam paskaidrojumus par vīrieša aizturēšanu un viņa atrašanās vietu.

Kopš "Taliban" 2021. gadā atgriezās pie varas Afganistānā pēc ASV militāro spēku atkāpšanās no Kabulas, sieviešu tiesības ir tikušas pakāpeniski ierobežotas. Kad 2021. gada septembrī atvērās vidusskolas, tajās ielaida tikai zēnus un vīriešu dzimuma skolotājus.

2022. gada martā "Taliban" paziņoja, ka meitenēm dos atļauju apmeklēt vidusskolas, tomēr īsi pēc paziņojuma valdošais grupējums pēkšņi paziņoja, ka skolnieces nevar atgriezties skolā.

Valdošais režīms norādīja, ka meitenēm ļaus atgriezties skolās, kad tiks izstrādāts visaptverošs plāns atbilstoši afgāņu kultūrai un uzskatiem. Tomēr decembrī sievietēm aizliedza studēt arī universitātēs.

"Taliban" oficiālā paziņojumā uzsvēra, ka skolas un universitātes sievietēm ir slēgtas tikai uz laiku līdz tajās tiks radīta "piemērota vide".

Izglītība nav vienīgā, kas Afganistānā sievietēm ir aizliegta. "Taliban" noteicis, ka sievietēm jāģērbjas tā, lai redzamas būtu tikai viņu acis un, ja sieviete vēlas ceļot tālāk nekā 72 kilometrus no mājām, tad viņu ir jāpavada radiniekam. Pagājušajā novembrī sievietēm aizliedza apmeklēt parkus, sporta zāles un peldbaseinus. Noteikumu specifika atšķiras atkarībā no atrašanās vietas.

Par spīti starptautiskam nosodījumam un aktīvistu centieniem, situācija valstī nav mainījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!