Foto: AFP/Scanpix
Afganistānā un Turcijā svētdien notika protesti pret ASV uzņemto antiislāma filmu.

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā apmēram 1500 studentu bloķēja ielu pie Kabulas Universitātes un skandēja "nāvi Amerikai", bet citādi uzvedās mierīgi, aģentūru AFP informēja policijā. Valsts rietumu pilsētā Herātā simtiem protestētāju sadedzināja ASV prezidenta Baraka Obamas portretus un ASV karogu, bet pēc tam mierīgi izklīda, no notikuma vietas ziņoja AFP reportieris.

Turcijas galvaspilsētā Ankarā apmēram 50 cilvēku, saucot "Allahu akbar" ("Allāhs ir dižs") un "Nāvi Amerikai!", sapulcējās aptuveni 100 metru no ASV vēstniecības, jo tuvāk tai viņiem neļāva pieiet policija. Protestētāji, kas bija islāmisti un kādas kreisās partijas pārstāvji, sadedzināja ASV karogu un pēc tam mierīgi izklīda..

Par filmā pausto attieksmi pret islāmu saniknoti musulmaņi šonedēļ iziet ielās daudziet pasaulē, un nereti protesti kļūst vardarbīgi. Otrdien protestētāju uzbrukumā ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā un trīs diplomāti.

Musulmaņu saniknojumu izraisījusi filma "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), ko veidojis 55 gadus vecs amerikānis Nakula Beslijs Nakula, kas Kalifornijas dienvidos ir nekustamo īpašumu attīstītājs un pieder koptu kristiešu kopienai. Viņš laikrakstam "Wall Street Journal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā ir pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija. Nakulam 2010.gadā par bankas apkrāpšanu piespriests gada un deviņu mēnešu cietumsods, taču viņš atbrīvots pirms termiņa. Pašlaik ASV policija izmeklē, vai Nakula nav pārkāpis pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumus, kas viņam piecus gadus aizliedz izmantot datorus vai internetu.

Filmā "Innocence of Muslims" aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis.Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāra daudzus cilvēkus arābu pasaulē.Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu. Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ". Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Laikraksts "Los Angeles Times" svētdien vēstīja, ka trīs filmas veidotāji - scenārija autors Stīvs Kleins, filmu producējušās kristiešu bezpeļņas organizācijas "Media for Christ" vadītājs Džozefs Nasralla un filmas uzņemšanas galvenais organizators Nakula Beslijs Nakula - ir iedvesmojušies no 77 gadus vecā Kalifornijas koptu sludinātāja Zakarijas Botrosa, kurš saviem sekotājiem māca, ka pravietis Muhameds esot bijis nekrofils, homoseksuālis un pedofils.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nosodīja filmu kā "pretīgu un peļamu", uzsverot, ka "ASV valdībai nav nekādas saistības ar šo video". Nosodījumu pauda arī Baltais nams un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kas norādīja, ka tā apzināti ir veidota fanātisma musināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!