Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas armijas straujais sabrukums ASV bija pārsteigums, otrdien Savienoto Valstu Senātā sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

"Mēs palīdzējām būvēt valsti, bet mēs nevarējām izveidot nāciju," Senāta Bruņoto spēku komisijas sēdē, kas bija veltīta ASV karaspēka izvešanai no Afganistānas, sacīja ministrs.

"Tas, ka afgāņu armija, ko mēs un mūsu partneri apmācījām, vienkārši izzudīs, dažkārt pat neraidot kaut vienu šāvienu, mums bija pārsteigums," viņš atzina. "Pretējo apgalvot nebūtu godīgi."

ASV Afganistānas bruņotos spēkus nodrošināja ar "tehniku un lidaparātiem, un prasmēm kā tos lietot".

"Gadu gaitā viņi bieži cīnījās drosmīgi," sacīja Ostins. "Desmiti tūkstoši afgāņu karavīru un policistu zaudēja dzīvību. Bet beigās mēs viņiem nevarējām iedot gribu uzvarēt. Vismaz ne visiem."

ASV "pilnībā nesaprata korupcijas dziļumu un slikto vadību augstākajā līmenī", viņš piebilda.

Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšnieks ģenerālis Marks Milijs savukārt atgādināja, ka talibi "joprojām ir teroristu organizācija, un viņi joprojām nav sarāvuši saites ar "Al Qaeda"".

"Man nav ilūziju par to, ar ko viņi kārto darījumus," atzina ģenerālis.

"To vēl nāksies redzēt, spēs talibi konsolidēt varu vai nespēs, un vai valsts nesašķelsies tālākā pilsoņkarā," viņš sacīja.

"Atjaunotais grupējums "Al Qaeda" vai "Islāma valsts" ar vēlmi uzbrukt ASV ir ļoti reāla varbūtība," atzina Milijs.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6. septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!