Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Afganistānas prezidents Ašrafs Gani paziņojumā trešdien atvainojās afgāņu tautai par valsts pamešanu, skaidrojot, ka šādu lēmumu pieņēmis, pakļaujoties drošības dienesta mudinājumiem.

"Es atvainojos afgāņu tautai, ka nevarēju visu pabeigt savādāk," teikts Gani paziņojumā, ko izplatījis Afganistānas telekanāls "Tolo News".

"Mana uzticība afgāņu tautai ir nelokāma, un tā mani vadīs līdz manas dzīves noslēgumam."

Kā skaidroja Gani, drošības dienesta pārstāvji viņam teikuši, ka prezidenta atrašanās Kabulā var izraisīt ielu cīņas, kādas galvaspilsētā nav pieredzētas kopš 90.gadu pilsoņkara.

Kaut arī tas bijis dzīves sarežģītākais lēmums, lai apturētu tālāku asinsizliešanu, viņš piekritis pamest Kabulu.

"Es nolēmu, ka tas ir vienīgais veids, kā nepieļaut ieroču izmantošanu un glābt Kabulu un sešus miljonus tās iedzīvotāju," sacīja eksprezidents.

Gani arī noliedza apgalvojumus, ka, bēgot no Afganistānas, būtu paņēmis līdzi vairākus miljonus dolāru, norādot, ka ir gatavs piedalīties izmeklēšanā, lai pierādītu savu nevainīgumu.

Gani izpelnījies pārmetumus gan paša valstī, gan ārzemēs, ka pametis Afganistānu, radikālo islāmistu kustībai "Taliban" atvieglojot ceļu uz pilnīgu varas pārņemšanu.

Talibu nule kā izsludināto pagaidu valdību savā paziņojumā Gani neminēja, vien norādot, ka suverēnai un mierīgai Afganistānai demokrātija ir vienīgais ceļš uz priekšu.

Šobrīd Gani uzturas Apvienotajos Arābu Emirātos.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Pēc varas sagrābšanas talibi solīja izveidot iekļaujošu valdību, kurā būtu pārstāvētas dažādās Afganistānas etniskās grupas, taču, pēc visa spriežot, no šī solījuma atkāpušies. Visi ieceltie valdības ministri ir "Taliban" locekļi un lielākā daļa ir puštunu tautības.

Talibi arī solīja iekļaut valdībā sievietes, tomēr arī tas nav noticis.

Eiropas Savienība (ES) jau norādījusi, ka jaunā pagaidu valdība nav uzskatāma par ietverošu un pārstāvniecisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!