Afganistānas Augstākās izlīguma padomes priekšsēdētājs Abdulla Abdulla un eksprezidents Hamids Karzai ieradušies Afganistānas Pandžšīras provincē, lai tiktos ar vienīgās talibu nekontrolētās provinces vadību.

"Mēs runājām ar Pandžšīras provinces teologiem, vecajiem un komandieriem," sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja Abdulla.

Sarunu detaļas pagaidām netiek izpaustas.

Pirms došanās uz Pandžšīru Karzai un Abdulla Kabulā tikušies ar "de facto" varu lielākajā daļā Afganistānas pārņēmušās kaujinieku kustības "Taliban" funkcionāriem, arī ar Anasu Hakani, kam Karzai un Ašrafa Gani varas laikā saistībā ar apsūdzībām terorismā bija piespriests augstākais soda mērs, tomēr viņš no cietuma tika atbrīvots atbilstoši ASV un talibu Dohā, Katarā, 2020.gada februārī noslēgtā līguma nosacījumiem.

Ahmads Masuds, bijušā prettalibu koalīcijas līdera Ahmadšaha Masuda dēls, iepriekš paziņoja, ka pulcē Pandžšīrā bruņotu vienību, lai aizsargātu provinci pret talibu iebrukumu.

Viņš publiski aicinājis atbalstītājus pulcēties reģionā, lai organizētu pretestību.

Kā vēsta mediji, Masudam pieslējies arī Afganistānas pirmais viceprezidents Amrulla Salehs, kas pēc prezidenta Gani bēgšanas no valsts sevi pasludinājis par leģitīmo pagaidu prezidentu un aicinājis Afganistānas tautu "pretoties iebrucējiem".

Kā ziņots, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, bet svētdien viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Gani svētdien valsti atstājis.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!