Pretēji gaidītajam, Afganistānas ulemi (islama teologi) ceturtdien izdeva savu fatvu (lēmumu), kurā aicināja ASV aizdomās turēto teroristu Osamu bin Ladenu pamest valsti, paziņoja talibu valdības informācijas lietu ministrs. Līdz tam, tika pieņemts, ka garīdznieki drīzāk izšķirsies par karu.
"Lai izvairītos no pašreizējā jucekļa un tālākām aizdomām nākotnē, godājamo ulemu augstākā padome iesaka [Afganistānas] Islama Emirātam pārliecināt Osamu bin Ladenu pamest Afganistānu, kad tas ir iespējams," teikts lēmumā, kas pieņemts pēc divu dienu apspriedes.

Dokumentā arī norādīts, ka bin Ladenam jāmeklē cita dzīves vieta.

Vienlaikus augstā garīdznieku padome lēmumā piedraudēja ASV un visiem tās sabiedrotajām ar musulmaņu pasaules "Svēto karu", ja militārs uzbrukums Afganistānai notiktu, neskatoties uz bin Ladena izraidīšanu.

"Ja neticīgie iebrūk islama zemē un šī zeme nespēj pati sevi aizstāvēt, par visas pasaules musulmaņu noteiktu uzdevumu kļūst džihads. Ja amerikāņu uzbrukuma laikā jebkuri musulmaņi vai tie būtu afgāņi, vai neafgāņi sadarbojas ar neticīgajiem, līdzdarbojas vai spiego, šādas personas ir sodāmas ar nāvi kā svešie iebrucēji," pasludināts fatvā. kura vēršas pie talibu valdības.

Jau trešdien vairāk nekā 1000 ulemi pulcējās Argas pilī Kabulā, lai izskatītu divas alternatīvas - izdot bin Ladenu vai izraisīt ASV triecienu, ja viņi atteiksies to darīt. Sanāksmes pirmā diena beidzās bez rezultātiem.

Valdošo talibu augstākais līderis mulla Mahamads Omars pirms tam lūdza gudros pieņemt lēmumu "islama šariata garā". Omars norādīja, ka prasība izdot bin Ladenu esot tikai iegansts, bet reālais mērķis aiz šīs prasības esot likvidēt islama sistēmu, ko talibi nodibinājuši Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!