Afganistānas opozīcijas Ziemeļu alianse, kas otrdien ieņēma galvaspilsētu Kabulu, neplāno pārvaldīt valsti un paliek uzticīga miera procesam bijušā karaļa Zahiršaha vadībā, paziņoja augsta opozīcijas amatpersona.
"Mēs esam šeit tikai tāpēc, lai uzturētu drošību un neļautu noziedzniekiem uzmākties mūsu pilsoņiem. Mēs turpinām būt uzticīgi Nacionālās vienības padomei, kuru esam izveidojuši kopā ar bijušo karali [Mohammedu Zahiršahu]," sacīja Juniss Kanūni - bijušais aizsardzības ministra vietnieks ANO atzītajā prezidenta Burhanudina Rabani valdībā.

Kanūni uzsvēra, ka Rabani neieradīsies Kabulā un neiecels ministrus jaunā valdībā. "Profesors Rabani neieies Kabulā. Viņš nepasludinās sevi par prezidentu un neiecels ministrus," sacīja Kanūni.

Grupējums "Taleban" 1996.gadā padzina Rabani no Kabulas, bet ANO turpina viņu atzīt par Afganistānas Islāma Valsts vadītāju.

Kanūni atzina, ka Kabulā var būt ieradies Ziemeļu alianses militārais vadītājs ģenerālis Mohammads Kasims Fahims un citas opozīcijas militārās amatpersonas, bet tikai tāpēc, lai organizētu drošību pilsētā.

Irānas valsts televīzija pirms tam ziņoja, ka Kabulā otrdienas rītā ieradies Fahims un Rabani valdības ārlietu ministrs Abdullo Abdullo.

"Mēs esam apņēmušies izveidot valdību, kas patiktu visiem afgāņiem. Pēc 22 karadarbības, traģēdiju un nelaimju gadiem mēs gribam redzēt mierīgu Afganistānu. Mēs negribam pārvaldīt valsti," sacīja Kanūni.

Viņš paziņoja, ka talibi ir aizgājuši no visas Kabulas apkārtnes un varbūt arī no Logaras provinces dienvidos no tās un Vardakas provinces galvaspilsētas Maidanšaras rietumos no Kabulas. "Mēs arī esam saņēmuši ziņas no Kandaharas, Helmandas un Uruzganas [Afganistānas dienvidos], ka cilvēki tur pauduši vēlēšanos sadarboties ar mums," teica Kanūni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!